Jsou excelentní. Bez nich bychom nepřežili, pochvalují si ukrajinští vojáci vozidla Bradley

Zadní pohled na tank M2 Bradley americké armády.

Ukrajinci rozmlátili ruský tank za miliony dolarů

Bez vozidel Bradley by nikdo ve vesnici Robotyne nepřežil, uvedli pro web americké televize CNN ukrajinští vojáci, kteří se podíleli na jejím osvobození. Ukrajinci si vozy nemohou vynachválit. Jejich jedinou nevýhodou je výrazný pískavý zvuk, který je slyšet na míle daleko, řekl voják s volacím znakem Karatsupa.

Robotyne získali Ukrajinci pod svou kontrolu na konci srpna. Z vesnice s 500 obyvateli zbyly jen rozvaliny. Místo bylo ovšem nadále vystaveno dělostřeleckým útokům a leteckému bombardování, především náletům dronů. Navzdory tomu ukrajinští vojáci nalezli ve vesnici civilisty. Ti se, jak uvedl web CNN, schovávali ve sklepech.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci obracejí válku ve svůj prospěch, tvrdí expert. Rusové jsou pod extrémním tlakem

Pěchota se okamžitě pustila do jejich záchrany. Zásadní roli v ní hrála právě americká bojová vozidla Bradley, jimiž vojáci odváželi civilisty do bezpečí. Podle CNN se lidé snažili zachránit, co mohli. Jedna žena si s sebou vzala svoji kočku, další civilista se prý vojáků ptal, zda by mohl přivézt auto, které ho stálo celoživotní úspory. Chtěl ho vyvézt mezi dvěma obrněnci.

Podle vojáka s volacím znakem Pan šlo o staré žiguli za v přepočtu necelých sedm tisíc korun. Muž tam auto musel nakonec nechat.

Vozy vyvolávají u Rusů strach

Záchranná operace ale nebyla hladká. Ukrajinští vojáci v bojových vozidlech byli neustále pod palbou. „Rusové nás okamžitě začali ostřelovat,“ popisoval Karatsupa. „Nezáleží jim na tom, kdo tam je, jestli vojáci nebo civilisté. To je jim jedno. Když jsme uzavřeli rampu na Bradley, okamžitě začala dělostřelecká palba. Naštěstí je auto v pořádku a odjeli jsme,“ popisoval dál. Dodal, že hned za další zatáčkou palba znovu začala. „I když věděli, že vezeme civilisty,“ dodal. Jeho tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Vojáci se shodli, že bez obrněnců by nikdo z Robotyne nepřežil. Ačkoli kvůli charakteristickému pískání všichni poznají, že se vůz Bradley blíží, má to podle nich i výhodu. V Rusech to vyvolává strach a Ukrajinci jsou díky pískání v klidu. Vědí, že palebné krytí je na cestě. Na druhou stranu žádné vozidlo není zcela nedobytné, poznamenává web CNN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové si zničili vlastní tank. Kyjev jejich čin uvítal

Tagy:
CNN vojáci vozy Ukrajina USA obrněné vozidlo M2 Bradley bojová vozidla Robotyne