Ukrajinci obracejí válku ve svůj prospěch, tvrdí expert. Rusové jsou pod extrémním tlakem

Ukrajinský voják pálí z minometu směrem na ruské pozice v Doněcké oblasti.

Ukrajinský úder na ruskou pěchotu

V rusko-ukrajinském konfliktu nastal „bod obratu“, řekl německému deníku Bild vojenský expert Nico Lange, bývalý šéf řídícího štábu německého ministerstva obrany. Po 13 týdnech urputných bojů v Záporožské oblasti se podle jeho slov projevují první významné úspěchy a Rusové se dostávají pod tlak.

„Ukrajincům se konečně podařilo překonat největší minová pole a první ruskou obrannou linii a částečně i druhou linii. Pokud ukrajinské síly překonají i druhou a třetí obrannou linii, mohla by se protiofenzíva rozhýbat a nastat razantní postup. Rusko by na jihu prohrálo,“ řekl Lange deníku Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Putinovy dračí zuby selhaly. Měsíce budovanou linii Rusů zdolali Ukrajinci překvapivým tahem

Expert tvrdí, že úspěch ofenzívy není měřitelný počtem osvobozených vesnic, ale strategickými cíli. Ukrajina v posledních týdnech podle Langeho učinila „významný pokrok na jižní frontě“.

Je přesvědčen, že pro Ukrajinu není důležité přímo obsadit města Tokmak nebo Melitopol, popřípadě proniknout k Azovskému moři. Podstatně důležitější jsou podle něj logistické překážky, které přinesou úspěch. „Pokud ukrajinská armáda může narušit železniční tratě a silnice a současně vyvíjet další tlak nebo zcela zničit krymské mosty, pak ruské dodávky munice a paliva zkolabují,“ řekl.

To je podle experta taktika „odříznout a vyhladovět“, což vedlo k úspěchu například už loni u Chersonu. Touto strategií by byla velká města ušetřena pouličních bojů a osudu Bachmutu, města, z něhož jsou jen rozvaliny a trosky.

Lange zdůrazňuje, že všichni, kteří mluví o patu, zákopové válce nebo neúspěšné protiofenzívě Ukrajiny, se mýlí. „Ukrajina pomalu, ale jistě obrací válku ve svůj prospěch,“ uzavřel.

Podobně situaci vnímá také vojenský analytik Lukáš Visingr. Ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že například v prolomení fronty u Surovikinovy linie mají Ukrajinci to nejtěžší za sebou. Pokud by ukrajinské síly dokázaly průlom rozšířit, mohly by nasadit více tanků a definitivně proměnit styl bojů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina hlásí průlom v Záporožské oblasti

Tagy: