Mému synovi táta moc chybí. Olena Zelenská promluvila o dopadech války na její rodinu

„S mým mužem spolu nežijeme, rodina je rozdělená,“ popsala v rozhovoru pro stanici BBC partnerka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olena. Uvědomuje si, že to může znít sobecky, ale po svém boku prý potřebuje manžela, ne historickou osobnost. Reportérům vylíčila, jaký měla Ruskem rozpoutaná válka dopad na její rodinný život.

Manželka jednoho z doposud nejvýraznějších státníků 21. století věří, že její rodina se skrz extrémně náročné válečné období dostane. „Zůstáváme silní. Máme emociální i fyzickou sílu a jsem si jistá, že to spolu zvládneme,“ řekla v rozhovoru pro stanici BBC.

K TÉMATU: Ukrajinci obracejí válku ve svůj prospěch, tvrdí expert. Rusové jsou pod extrémním tlakem

Olena Zelenská však přiznává, že odloučený život nenese lehce. „Máme příležitosti se vídat, ale ne tak často, jak bychom si přáli. Mému synovi otec chybí,“ prozradila. Velmi náročné je podle ní pozorovat vliv války na vlastní potomky. Mladí lidé by totiž prý normálně měli snít o cestování či nových zážitcích. „Bolí mě, že mé děti nic neplánují. Dceři je devatenáct let, tyto možnosti nemá,“ vylíčila.

Manžel pochopitelně chybí i samotné první dámě Ukrajiny. „Možná je to trochu sobecké, ale potřebuju vedle sebe manžela, ne historickou osobnost,“ svěřila se. Nehledě na vlastní přání je však připravená dále stát za Zelenským ve vedení napadené země: „Věřím mu a podporuji ho. Vím, že má dost síly. Jeho nezdolnost je to, co všichni právě teď potřebujeme.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: To nejtěžší Ukrajinci překonali. Blíží se ke klíčové tepně Rusů, míní experti o průlomu linií

Seznámili se na střední škole

Roli, kterou dnes zastává její muž i ona, by podle svých slov nikdy nečekala. „Koneckonců nikdo si nedokázal představit, že v 21. století zasáhne Evropu tak krutá a krvavá válka,“ doplnila. Rozhovor uzavřela s vizí světlejší budoucnosti: „Máme obrovskou naději ve vítězství, ale nevíme, kdy přijde. A  dlouhé čekání spolu s permanentním stresem si berou svoji daň.“

Olena se se Zelenským seznámila již na střední škole, informoval časopis Vogue. Jejich vztah začal na vysoké škole. Pár se později nerozdělil ani v profesním životě. Budoucí prezident pracoval jako herec, jeho družka psala scénáře.

Od vystupování na televizních obrazovkách se Zelenskyj ani převléknutím do svého charakteristického zeleného úboru a vedením země ve válce podle manželky nezměnil. „Stejně jako byl spolehlivým mužem a manželem před válkou, je jím i teď,“ popsala dříve první dáma Ukrajiny v rozhovoru pro ukrajinskou televizi.

Summit prvních dam a pánů

Zelenská nyní v Kyjevě pořádá již třetí summit prvních dam a pánů, kterého se mají účastnit zástupci několika desítek zemí. Událost, která se bude konat ve středu 6. září, se zaměřuje na duševní zdraví.

„Jsem pyšná, že Ukrajina spustila tento formát setkání, protože každým rokem se událost stává něčím větším a důležitějším,“ prohlásila Zelenská podle webu ukrajinské prezidentské kanceláře. Summitem hosty provede britský herec Stephen Fry. Na svém Instagramu již v pondělí zveřejnil fotografii z cesty na Ukrajinu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry přesného náletu a exploze. Ukrajinský kamikaze dron zmasakroval tři okupanty

Tagy:
válka rodina Ukrajina manželé Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Olena Zelenská Jelena Zelenskaja Stephen Fry