Zásah policie na mítinku SPD v Praze. Lidé chtěli házet vajíčka na Okamuru

Několik stovek lidí ve čtvrtek dorazilo do horní části Václavského náměstí v centru Prahy na shromáždění evropských stran sdružených ve frakci Identita a demokracie (ID). Mítink pořádalo české opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) jako hlavní akci své závěrečné kampaně před červnovými volbami do Evropského parlamentu. Jeho předseda Tomio Okamura ve svém projevu kritizoval českou vládu i Evropskou unii kvůli jejich podpoře Ukrajiny nebo postoji k migraci, po něm promluvili zástupci spřízněných evropských stran. Na Václavské náměstí dorazili i odpůrci SPD a příznivci Ukrajiny. Policisté zajistili tři lidi, které podezírají z přestupku, uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Pokoušeli se házet vajíčka na Okamuru během jeho projevu.

Shromáždění začalo v 16:00 vystoupením skupiny Ortel, které kritici vyčítají xenofobní texty namířené proti menšinám. Řečníci na pódium začali vystupovat o hodinu později. Okamura ve svém projevu kritizoval českou vládu, která podle něj dává přednost Ukrajincům na úkor českých občanů. Vládní podpora „banderovského“ režimu na Ukrajině vede k vyšším cenám energií i zdražování a nedostupnosti některých léků, uvedl. Za největšího nepřítele Evropy a Evropanů označil vedení Evropské unie, které cíleně likviduje ekonomiku členských zemí a dopustilo nekontrolovaný příliv migrantů z Afriky a Asie na evropský kontinent, řekl lídr opozičního hnutí. Vyzval k volbě vlasteneckých stran. „Jsme silou, která může naší zemi vrátit svrchovanost,“ dodal. Během projevu se ho jeho odpůrci snažili zasáhnout vajíčky, policie tři zadržela, jsou podezřelí z přestupku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spor v pětikoalici kvůli Izraeli. Vyjádření Pirátů mě upřímně děsí, vzkázal Kolář z TOP 09

Na pódiu vystoupil také někdejší šéf agentury Evropské unie pro ochranu vnějších hranic Fabrice Leggeri, který kandiduje za Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, či předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko. Do Prahy dorazil i předseda frakce ID a belgický europoslanec Gerolf Annemans a další politici z Itálie nebo Rakouska, další poslali videozdravice. Všichni řečníci kritizovali současné směřování EU, vyzvali k účasti ve volbách a popřáli uzdravení slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, který po atentátu z minulého týdne zůstává v nemocnici ve vážném stavu.

Pod Národním muzeem se sešli odpůrci SPD, kteří si donesli české, ukrajinské či unijní vlajky a transparent „Bez porážky Ruska žádný mír nebude“. Asi dvacítka převážně mladých lidí dorazila podle zpravodaje ČTK také na roh Václavského náměstí a ulice Ve Smečkách. Měli transparenty a skandovali pomocí megafonu hesla namířená proti SPD. Před 19:00 shromáždění skončilo.

Podobnou akci pořádala SPD na Václavském náměstí i v kampani před pěti lety. Akci tehdy provázely protesty odpůrců a odehrálo se několik potyček. Strany používající protiimigrační a nacionalistickou rétoriku mají podle průzkumů letos šanci svou pozici v Evropském parlamentu posílit. Čtvrteční rozhodnutí ID vyloučit Alternativu pro Německo (AfD) by podle některých komentátorů ale mohlo znamenat, že ID neposílí tak, jak se čekalo.

SPD kandiduje do Evropského parlamentu spolu s hnutím Trikolora. Jedničkou kandidátky je někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti vedl Svobodné. SPD v posledních eurovolbách získala přes devět procent hlasů a dva mandáty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politickou kulturou se blížíme Slovensku, varoval Stoniš. Za viníky označil vládní koalici

Tagy: