Politickou kulturou se blížíme Slovensku, varoval Stoniš. Za viníky označil vládní koalici

Poslanecká sněmovna

Stoniš a Leinert o politické kultuře

Česká politická kultura se přibližuje vyhrocené scéně na Slovensku, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš. Diskuze mezi vládními a opozičními politiky podle něj rychle sklouzávají k osobním urážkám. Stonišovi především vadí „vulgarita v kravatě“. Zmínil, že za viníka téhle situace považuje zástupce vládnoucí koalice. Komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert však tvrdí, že dolní komora Parlamentu se nemusí chovat jako „výkladní skříň“.

Podobně vyhrocené vztahy mezi zástupci vlády a opozice jako na Slovensku u nás nepanují, připomněl Stoniš. „Politická kultura se ale odvíjí od programu. V tomto ohledu se blížíme k situaci u našich východních sousedů. Nemám však na mysli, že by mělo dojít k nějakému atentátu,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: V ANO čelíme nadávkám i napadením, tvrdí Nacher. Z fňukání jste si udělali program, reagoval Benda

„Politické diskuze se velmi rychle překlopí v osobní a nevěcné urážky. Viním z toho především strany vládní koalice. Jakmile s nimi někdo nesouhlasí, hned je z něj Putinův agent a je označen za nesystémového. Je to zoufalé,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus Stoniš a připomněl, že hnutí ANO schválilo ve Sněmovně většinu vládních návrhů ohledně vojenské i ekonomické pomoci Ukrajině.

Politická scéna podle něj trpí nedostatkem témat. „Uvítal bych kultivovanější diskuzi o problémech, které lidi skutečně trápí. Nejvíc mi na celé věci vadí distingovaná vulgarita v kravatě,“ postěžoval si a dodal, že atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr-SD) předcházely urážky z české strany.

Leinert si však nemyslí, že Poslanecká sněmovna musí být „výkladní skříní toho, jak by se lidé měli chovat“. „Politické střety na tuto půdu patří. Třeba zvyšování hlasu mi nevadí. Poslanci, které zvolilo široké spektrum veřejnosti, nejsou přece zástupci nějaké nedělní školy,“ prohlásil komentátor a dodal, že trnem v oku jsou mu spíše neefektivní schůze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenská sněmovna jednohlasně odsoudila atentát na Fica. Nešiřte nenávist, vyzvali poslanci

Tagy:
Slovensko politika opozice diskuze vláda Marek Stoniš Zprávy plus Ondřej Leinert Poslanecká sněmovna ČR hrubost