K Zemi se blíží výjimečně silná geomagnetická bouře. Hrozí technologický chaos

Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) vydal výstrahu před nadcházející geomagnetickou bouří, která se očekává v noci na sobotu a může trvat přes celý víkend. Jedná se o první silnou bouři za posledních 19 let a může způsobit problémy s GPS a rádiovými vlnami. Podle prognóz bychom také díky ní mohli pozorovat i v našich zeměpisných šířkách polární záři.

Erupce na Slunci mohou podle modelů vyvolat geomagnetickou bouři čtvrtého stupně (G4). „Pozorování na této úrovni jsou velmi vzácná,“ uvedla NOAA ve zprávě a dodala, že se jedná o neobvyklou událost.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci odhalili datum, kdy na Zemi vymřou lidé. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Geomagnetická bouře může mít několik dopadů na Zemi. Jedním z nich je možný chaos v technologiích, jako jsou telekomunikační systémy, satelitní navigace a elektrické sítě. Problémy může mít i internet, varují odborníci.

Slunce za poslední dny vyprodukovalo hned několik silných erupcí. „Oblaky plazmatu by měly zasáhnout naši planetu v průběhu pátku v nočních hodinách a způsobit geomagnetické bouře trvající pravděpodobně přes celý víkend,“ doplnil astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Uvidíme polární záři?

Druhým možným dopadem je zvýšená aktivita polární záře. Ta by tak mohla být viditelná i ze středních zeměpisných šířek, tedy i z Česka a Slovenska. „Nečekejte však jasné záře jako v severských oblastech, obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky a očima je těžké je spatřit, mimo jiné i kvůli přemíře škodlivého světelného znečištění z měst,“ upozornil Horálek.

Zájemcům o pozorování polárních září doporučuje sledovat takzvané aurorální monitory, na počítači na stránkách www.solarham.com nebo www.spaceweatherlive.com, případně prostřednictvím mobilní aplikace Aurora Alerts.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odvrácená strana Měsíce je jiná, než si myslíme, píše CNN. Tajemství má rozlousknout čínská sonda

Tagy:
věda NOAA erupce sluneční bouře Slunce výpadky zeměpisná šířka polární záře GPS