Vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu vám nabídnou dnes všude. Moderní doba si ale žádá modernizaci i ve zmrzlinách. A co vám nenabídnou cukrárny a obchody, můžete si doma vyrobit sami. Zkuste třeba levandulovou nebo mátovou a další netradiční druhy, které jsou ale stejně chutné jako ty klasické.
Levandulová zmrzlina
Levandule je bylinka nejenom krásná, ale i omamná
Pokud potřebujete rozšířit svou sbírku květin, koření a bylin, nezapomeňte na levanduli. Krásně kvete i v našich podmínkách a v domácnosti najde skutečně široké využití. Za svou oblibu vděčí levandule nejen modrofialovým květům, ale i své typické omamné vůni.
V létě přijde dobrá zmrzlina k chuti. Někdo má rád klasiku v podobě vanilkové, čokoládové nebo jahodové zmrzliny, ale někdo by rád ochutnal i nepříliš známé druhy. V obchodech takové zmrzliny nenajdeme, ale nic nám nebrání, abychom si některou z netradičních mražených pochoutek nepřipravili doma sami. Budete sami překvapeni, že k tomu nebudete potřebovat žádné speciální přístroje a ani cizokrajné ingredience a nadpřirozené schopnosti.
Co budeme potřebovat:
- 2 kelímky smetany na šlehání
- 2 lžíce sušené levandule
- 4 lžíce medu
Ve vodní lázni rozpustíme 4 lžíce medu, a jakmile zůstane tekutý, vmícháme do něj levanduli. Levanduli si můžete sami vypěstovat na záhonku nebo doma za oknem nebo sušenou zakoupíte v lékárnách a obchodech a biopotravinami. Med s levandulí necháme asi 30 minut společně v misce, občas promícháme. Poté přes jemné sítko přecedíme. Smetany ušleháme dotuha a smícháme s levandulovým medem. Plníme do kelímků a necháme minimálně 4 hodiny v mrazáku, aby zmrzlina držela pohromadě. Levandulová zmrzlina bude díky nulovému cukru a bez konzervantů zdravá a 100% přírodní.
Vyšlehanou smetanu smíchejte s medovo-levandulovým rozvarem Zdroj: Prima DOMA
Banánovo-jogurtová zmrzlina
Další z řady zajímavých chutí, které nepotřebují přidávat umělá sladidla, která se obejde i bez barviv a dalších dochucovadel, je banánová zmrzlina s jogurtem. A vystačíme si se dvěma lžičkami cukru.
Co budeme potřebovat:
- 2 banány
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 kelímek kysané smetany
- 2 lžičky cukru
Banány rozmixujeme v mixéru, potom přidáme jogurt a smetanu, 2 lžičky cukru a na nejnižší otáčky promícháme. Necháme v mrazáku minimálně 3 hodiny.
Chutná banánová zmrzlina s minimem cukru Zdroj: Prima DOMA
Mátový sorbet
Muzeum olomouckých tvarůžků: Ochutnat můžete i tvarůžkovou zmrzlinu
Reprotér CNN Prima NEWS Josef Mádle se v rámci zpravodajského seriálu Po Česku, vydal s kamerou na Olomoucko. Prozkoumal turisticky oblíbené jeskyně, navštívil Muzeum olomouckých tvarůžků a ochutnal speciality z proslavené a výrazně aromatické pochutiny.
Sorbety jsou dezerty, které se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem, někdy se dochucují vínem nebo sektem, případně destilátem. Pokud budeme vyrábět sorbety pro děti, alkohol pochopitelně vynecháme.
Co budeme potřebovat:
- 100 g cukru
- 500 g mraženého ovoce
- 1 svazeček máty
- citronovou šťávu
Z vody a cukru svařte na kamnech sirup a do chladnoucího přidejte mátu. Nechte stát asi čtvrt hodiny. V mixéru rozmixujte mražené ovoce, přidejte citronovou šťávu a nakonec vmíchejte mátový sirup. Směs bychom v mrazáku měli uchovat pouze asi hodinu, protože konzistence sorbetu má být polotuhá. Potom podávejte.
Osvěžující mátový sorbet Zdroj: Prima DOMA