Domácí levandulová zmrzlina a další druhy

Vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu vám nabídnou dnes všude. Moderní doba si ale žádá modernizaci i ve zmrzlinách. A co vám nenabídnou cukrárny a obchody, můžete si doma vyrobit sami. Zkuste třeba levandulovou nebo mátovou a další netradiční druhy, které jsou ale stejně chutné jako ty klasické.

Levandulová zmrzlina

Levandule je bylinka nejenom krásná, ale i omamná

Pokud potřebujete rozšířit svou sbírku květin, koření a bylin, nezapomeňte na levanduli. Krásně kvete i v našich podmínkách a v domácnosti najde skutečně široké využití. Za svou oblibu vděčí levandule nejen modrofialovým květům, ale i své typické omamné vůni.

V létě přijde dobrá zmrzlina k chuti. Někdo má rád klasiku v podobě vanilkové, čokoládové nebo jahodové zmrzliny, ale někdo by rád ochutnal i nepříliš známé druhy. V obchodech takové zmrzliny nenajdeme, ale nic nám nebrání, abychom si některou z netradičních mražených pochoutek nepřipravili doma sami. Budete sami překvapeni, že k tomu nebudete potřebovat žádné speciální přístroje a ani cizokrajné ingredience a nadpřirozené schopnosti.

Co budeme potřebovat:

  • 2 kelímky smetany na šlehání
  • 2 lžíce sušené levandule
  • 4 lžíce medu

Ve vodní lázni rozpustíme 4 lžíce medu, a jakmile zůstane tekutý, vmícháme do něj levanduli. Levanduli si můžete sami vypěstovat na záhonku nebo doma za oknem nebo sušenou zakoupíte v lékárnách a obchodech a biopotravinami. Med s levandulí necháme asi 30 minut společně v misce, občas promícháme. Poté přes jemné sítko přecedíme. Smetany ušleháme dotuha a smícháme s levandulovým medem. Plníme do kelímků a necháme minimálně 4 hodiny v mrazáku, aby zmrzlina držela pohromadě. Levandulová zmrzlina bude díky nulovému cukru a bez konzervantů zdravá a 100% přírodní.

Banánovo-jogurtová zmrzlina

Další z řady zajímavých chutí, které nepotřebují přidávat umělá sladidla, která se obejde i bez barviv a dalších dochucovadel, je banánová zmrzlina s jogurtem. A vystačíme si se dvěma lžičkami cukru.

Co budeme potřebovat:

  • 2 banány
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 2 lžičky cukru

Banány rozmixujeme v mixéru, potom přidáme jogurt a smetanu, 2 lžičky cukru a na nejnižší otáčky promícháme. Necháme v mrazáku minimálně 3 hodiny.

Mátový sorbet

Sorbety jsou dezerty, které se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem, někdy se dochucují vínem nebo sektem, případně destilátem. Pokud budeme vyrábět sorbety pro děti, alkohol pochopitelně vynecháme.

Co budeme potřebovat:

  • 100 g cukru
  • 500 g mraženého ovoce
  • 1 svazeček máty
  • citronovou šťávu

Z vody a cukru svařte na kamnech sirup a do chladnoucího přidejte mátu. Nechte stát asi čtvrt hodiny. V mixéru rozmixujte mražené ovoce, přidejte citronovou šťávu a nakonec vmíchejte mátový sirup. Směs bychom v mrazáku měli uchovat pouze asi hodinu, protože konzistence sorbetu má být polotuhá. Potom podávejte.

Tagy: