Reportér ochutnal v cukrárně tvarůžkový zákusek. Prodávají i tvarůžkovou zmrzlinu
Reprotér CNN Prima NEWS Josef Mádle se v rámci zpravodajského seriálu Po Česku, vydal s kamerou na Olomoucko. Prozkoumal turisticky oblíbené jeskyně, navštívil Muzeum olomouckých tvarůžků a ochutnal speciality z proslavené a výrazně aromatické pochutiny.
Asi 25 kilometrů od Olomouce se nachází Mladečské jeskyně. Ročně sem zavítá přibližně 20 tisíc návštěvníků. Jeskyně jsou jedním z nejvýznamnějších pravěkých nalezišť v Evropě. Vědci zde nalezli stovky lidských kostí a například i mamuta, soba nebo medvěda.
Mladečské jeskyně podle průvodkyně sloužily jako sídliště i pohřebiště člověka kromaňonského. Skrývají také největší dochovaný druh krápníku stalagmit, ve kterém děti vidí spíš sněhuláka. V jeskyních je ale i v teplých letních měsících zima, a to pouhých 10,5 stupně.
V rámci seriálu Po Česku se reportér vydal i do Loštic, kde se vyrábí tradiční olomoucká specialita. V tamním muzeu se dozvíte to nejzajímavější z historie i současnosti výroby olomouckých tvarůžků. Podle reportéra, který si jejich výrobu vyzkoušel doslova na vlastní kůži, je nejtěžší a nejtvrdší práce šlapání tvarohu, a to hodinu a půl v kuse.
„V podstatě ta výroba byla od počátku taková, že kdo měl materiál, tak si zvládl tvarůžek sám udělat, pak expozice končí výrobou na velkých strojích,“ popsal ředitel Muzea olomouckých tvarůžků Pavel Pospěch.
V minulosti jedna žena dokázala vyrobit denně přibližně 420 kusů tvarůžků, dnes se jich týdně vyrobí na 14 tun. Olomoucký tvarůžek zraje tři týdny. Charakteristická je pro něj výrazná vůně, kvůli ní tvarůžek lidé buď milují, nebo mu nemohou přijít na chuť. O tvarůžkové speciality je ale velký zájem.
Na výletě v Lošticích můžete ochutnat i další specialitu – tvarůžkovou zmrzlinu. „Děláme tvarůžkové moučníky, tedy na slano, to znamená kremrole a další a boříme mýty, že nejsou olomoucké tvarůžky dobré,“ řekla Blanka Poštulková, spoluzakladatelka Tvarůžkové cukrárny.