Nacher: Koncesionářské poplatky neutralitu médií nezajistí. Koalice s nimi šikovně šermuje

Poslanec Patrik Nacher (ANO)

K věci (163)

Koncesionářské poplatky neutralitu veřejnoprávních médií nezajistí, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Patrik Nacher (ANO). Podle jeho slov se s nimi dá „šikovně šermovat“ a zvyšovat závislost těchto médií na politice. Příkladem podle něj může být debata před eurovolbami v České televizi (ČT).

„Chci rozbít argument, že koncesionářské poplatky snižují závislost na politice, protože jak je vidět, když se s nimi šikovně šermuje, jako to dělá pětikoalice, naopak to může tento vliv zvyšovat,“ uvedl Nacher.

ČTĚTE TAKÉ: Výsledek Spolu není špatný, Jurečka dělal maximum, říká Zdechovský. STAN nám „přihrál“ pár procent

Odkazoval k debatě lídrů před volbami do Evropského parlamentu v ČT, během níž byly podle kritiků protěžovány sněmovní strany. Jako neférovou ji například označil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Koalici SPOLU v ní počítala se třemi zástupci, přestože měli jednu společnou kandidátku. „Považuji to za zvláštní v momentě, kdy se bavíme o zvyšování koncesionářských poplatků, které právě koalice protlačuje,“ naznačil Nacher.

K výběru hostů se pro deník Echo24 vyjádřil novinář a místopředseda Rady ČT Pavel Matocha. „Toto téma otevřu na nejbližším jednání Rady ČT. Česká televize nesmí zvýhodňovat žádný politický subjekt a zejména před volbami je povinna velmi pečlivě rozvažovat strukturu diskusních pořadů,“ uvedl. „Zvolený formát včerejší superdebaty na ČT zvýhodnil koalici Spolu, která jakožto jediný kandidující subjekt měla v nejdůležitější předvolební televizní debatě tři zástupce,“ upřesnil.

Objektivita veřejných médií?

Otázku koncesionářských poplatků by podle Nachera mohlo vyřešit jejich zrušení a převedení financování veřejnoprávních médií na státní rozpočet. Neutralita médií by tím prý ohrožena nebyla, spíše naopak. „Soudci i policisté jsou také placeni ze státního a mají se chovat neutrálně, nezávisle na politicích a státu,“ poznamenal. Dodal, že ideální by bylo zavedení automatu, který by výši peněz pro veřejnoprávní média určoval například na základě HDP. To by podle jeho slov vliv politiků na média rapidně snížilo.

O neobjektivitě veřejnoprávních médií mluvil ve vysílání CNN Prima NEWS před časem i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Tvrdil, že si vláda velkou mediální novelou kupuje Českou televizi. Zároveň média veřejné služby označil za provládní.

Proti tomu se důrazně ohradil poslanec Miloš Nový (TOP 09). „Jestliže pan Babiš hovoří o tom, že Česká televize a Český rozhlas jsou provládními prostředky, nezlobte se na mě, to je naprostý nesmysl a blábol,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bonzování zákazníků? To nepatří do 21. století, kritizují operátoři změnu poplatků za ČT

Tagy: