Jermanová ostře o změně koncesionářských poplatků: Mám pocit, že jsme se úplně zbláznili

Jaroslava Pokorná Jermanová

ZPRÁVY PLUS (163)

Je naprosto nepřijatelné, abychom koncesionářské poplatky přikazovali i občanům, kteří veřejnoprávní média nesledují, ale mají tu smůlu, že vlastní chytrý telefon. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která ostře zkritizovala velkou mediální novelu. Z chystaného zákona má pocit, jako by se vláda zbláznila. Poslanec Miloš Nový (TOP 09) upozornil, že současná pravidla jsou zastaralá, jelikož absolutně nereflektují existenci nových médií.

„Pětikoalice dostává veřejnoprávní média pod politický tlak. Česká televize hospodaří s rozpočtem kolem osmi miliard korun, Český rozhlas má tři miliardy korun. A my do toho měšce sypeme další peníze bez jakékoliv kontroly,“ kritizovala Jermanová ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle ní by média veřejné služby měl kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Operátoři ostře o nových poplatcích za ČT. Bezbřehý chaos a zásah do soukromí zákazníků

Takzvaná velká mediální novela, kterou připravilo ministerstvo kultury v čele se šéfem resortu Martinem Baxou (ODS), počítá mimo jiné se zvýšením koncesionářských poplatků. U televize by to bylo o 15 korun na 150 korun měsíčně, u rozhlasu o 10 na 55 korun. Návrh zákona by umožňoval valorizaci poplatků.

Ministerstvo kultury také počítá s rozšířením počtu plátců. Nově totiž mají poplatek hradit všichni, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií. Do toho spadá mobilní telefon, počítač nebo tablet. O těchto uživatelích mají Českou televizi a Český rozhlas mimo jiné informovat poskytovatelé internetového připojení. Proti tomu se staví kromě opozice i samotní operátoři či vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

„Je naprosto nepřijatelné, abychom platby přikazovali i občanům, kteří veřejnoprávní média nesledují, ale mají tu smůlu, že vlastní chytrý telefon. Těm se budeme cpát do soukromí přes mobilní operátory a budeme zjišťovat, jestli si platí datové služby. Já mám opravdu pocit, že jsme se úplně zbláznili,“ nebrala si servítky Jermanová.

Ještě ostřeji se k novele zákona vyjádřil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten před časem ve vysílání CNN Prima NEWS tvrdil, že si vláda velkou mediální novelou kupuje Českou televizi. Zároveň média veřejné služby označil za provládní.

Proti tomu se důrazně ohradil poslanec Miloš Nový (TOP 09). „Jestliže pan Babiš hovoří o tom, že Česká televize a Český rozhlas jsou provládními prostředky, nezlobte se na mě, to je naprostý nesmysl a blábol,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Ke kritice Jermanové se pak vyjádřil následovně: „Že budou koncesionářské poplatky rozšířeny na nová média, je důsledkem technologického pokroku. Když před 30 lety neexistoval internet, chytrá mobilní zařízení a tak podobně, bylo logické, že se poplatky platily pouze z klasické televize a rozhlasu. Doba se ale posunula. Dnes prostřednictvím internetu můžete sledovat Českou televizi i Český rozhlas. Proto mi rozšíření tohoto okruhu přijde naprosto logické.“

Tagy: