Bonzování zákazníků? To nepatří do 21. století, kritizují operátoři změnu poplatků za ČT

Česká televize

Grund reaguje na zvýšení televizních poplatků

Návrh ministerstva kultury týkající se koncesionářských poplatků považují provozovatelé mobilních sítí za problematický. Nově by totiž měli „bonzovat“ své zákazníky, což s nimi ani nikdo neprojednal, řekl prezident jejich asociace Jiří Grund ve vysílání CNN Prima NEWS. Takové praktiky podle něj nepatří do 21. století.

Návrh počítá s tím, že by od ledna příštího roku operátoři měli České televizi a Českému rozhlasu předávat data o zákaznících, kteří podepsali smlouvu na nějakou formu internetového připojení. Veřejnoprávní média by si tak tímto způsobem dohledala případné poplatníky, kteří nevlastní klasické přijímače, ale mohli by sledovat vysílání po internetu.

ČTĚTE TAKÉ: Nové koncesionářské poplatky pro firmy? Jenom další tahání peněz, zlobí se podnikatelé

To se však provozovatelům mobilních sítí nelíbí. „V Česku se o tomto tématu měla vést delší diskuze. Z návrhu zákona totiž v tuto chvíli vyplývá, že bychom měli ‚bonzovat‘ své zákazníky, což s námi nikdo neprojednával. Do návrhu zákona se to dokonce dostalo velmi nestandardně až poté, co skončilo mezirezortní připomínkové řízení. Přijímat legislativu v České republice takovým způsobem není možné,“ sdělil Grund.

Podle prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí je vyloučené, aby porušovali obchodní tajemství a informace o svých klientech poskytovali třetím stranám.

„Nesmyslné je, že stát tyto informace už dávno má – prostřednictvím Českého telekomunikačního úřadu ví o domácnostech s internetovou přípojkou. Česká televize si ale bohužel chce zjednodušovat život,“ zdůraznil Grund s tím, že pouze přibude administrativy a byrokracie. „Tohle nepatří do 21. století. Stejně jako to, že Česká televize bude lustrovat, kdo žije s kým ve společné domácnosti,“ dodal.

Stejná nelogičnost se podle Grunda týká rozšíření koncesionářských poplatků, které se nově netýkají pouze televize a rádia, ale i jiných zařízení, na kterých mohou lidé sledovat veřejnoprávní média – například mobilního telefonu, tabletu či počítače.

„Dosud to fungovalo tak, že Česká televize oslovila ty, kteří mají doma elektroměr, a ptala se jich, zda mají televizi. Oni pak podepsali čestné prohlášení, že nikoliv, takže poplatek hradit nemuseli. Takže teď by úplně stačilo, aby domácnosti, na které má kontakty, informovala, že se změnil zákon a pokud užívají některé z těch zařízení, ať zaplatí složenku,“ poznamenal Grund.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nechceme „gigapotvory“. Obyvatelé Dolní Lutyně odmítli v referendu obří továrnu na baterie

Tagy: