Nacher: Vláda nás staví před Sofiinu volbu. Rád bych viděl reformu z dílny ANO, rýpl si Bureš

Penzijní reformu by měla koalice přijímat v absolutní shodě s opozicí. V reakci na vládou zvolený postup představení konsolidačního balíčku to ve vysílání CNN Prima NEWS řekl poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) následně vyčetl, že se zákonodárci z nevládních stran o materiálu vůbec nediskutovali. Opozici tím dle něj staví před Sofiinu volbu. Takovou kritiku však rozporoval poslanec Jan Bureš (ODS). Připomněl, že hnutí ANO mělo na představení vlastní reformy osm let a „neudělalo vůbec nic“.

Vláda ve čtvrtek vedle balíčku úspor představila také důchodovou reformu. Vedle samotného obsahu prezentovaného materiálu však opozičním zástupcům vadí také to, že se jich během příprav nových zákonů nikdo na nic nezeptal. „Penzijní reforma je věc, která přechází přes několik volebních období. Bavíme se o věcech, které nastanou za 20 nebo 30 let. Tady musí být absolutní shoda mezi koalicí a opozicí,“ konstatoval Nacher.

Podle něj je nyní opozice postavena před Sofiinu volbu. „Buďto to vzít, nebo to nechat být. A v téhle chvíli jako bychom byli postaveni do role, že pokud to neodsouhlasíme, dáme tím najevo, že nechceme žádnou penzijní reformu. Což takhle není,“ popisoval Nacher.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní reformy odskáčou nejhůř zaměstnanci, mají jasno experti. Řekli, co jim na balíčku vadí

Bureš marně hledá reformu od ANO

Proti takovému přístupu se ale ohradil poslanec Jan Bureš. „Já už to poslouchám skutečně několik týdnů, a to především z hnutí ANO. Oni ale vlastně vůbec nepřichází s tím, co by se mělo udělat, a vše, s čím přicházíme my, jenom negují,“ bránil se člen ODS s tím, že by si rád přečetl návrh důchodové reformy z dílny ANO.

„Připomínám, že osm let tady ANO vládlo – mělo nejdřív klíčovou pozici ministra financí a potom dokonce i premiéra. Měli nespočet různých komisí na spravedlivé důchody a podobně a ani jedna věc z nich nevypadla,“ dodal Bureš.

Podobnou argumentaci však opoziční politik odmítá. „Kdybych se takhle vracel do minulosti, jako to soustavně děláte vy, tak řeknu, že za předchozích 16 let jste s tím zase neudělali vůbec nic vy. O penzijní reformě se tady mluví od roku 1996 nebo 1998,“ rýpnul si do Bureše poslanec Nacher.

Tagy: