Česko vymírá. Když se změní rodičovská, klesne ochota lidí mít děti, tvrdí Nacher

Patrik Nacher (ANO) ve vysílání Zpráv PLUS

Zkrácení doby rodičovské dovolené, které navrhl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), by mohlo „rozkmitat řadu dalších věcí“. Uvedl to Patrik Nacher, místopředseda poslaneckého klubu ANO. Změny ve státní podpoře pro rodiče by podle něj mohly ovlivnit ochotu lidí mít děti. Stanjurův návrh tak v očích opozičního poslance odporuje státní strategii, která měla za cíl zvýšit porodnost.

Nacher by byl při zavádění změn v rodičovské dovolené opatrný. „Strategie státu vedla k tomu, aby i prostřednictvím rodičovské pomohla zvýšit porodnost. Česká republika a celá západní Evropa tímto tempem vymírá. Když jeden z rodičů může pracovat a druhý se starat o dítě, ekonomický propad rodiny nebude tak fatální,“ popsal poslanec v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS. Cílem jakékoliv politiky by v tomto ohledu proto podle něj měla být podpora rodin. S nízkou porodností by totiž došlo i k ohrožení důchodového systému.

Při zúžení pohledu pouze na krátkodobé ekonomické dopady rozhodnutí by podle Nachera vedlejší efekty omezení rodičovské mohly vést k celkově negativnímu efektu: „Jakákoliv změna bude mít důsledek do rodinného života a ochoty mít děti. Rozhodnutí může mít okamžitý uchopitelný efekt úspory ve státním rozpočtu, ale může také rozkmitat řadu dalších věcí.“ Při jakýchkoliv změnách v době dovolené by tak poslanec ponechal částku příspěvku stejnou, popřípadě i vyšší.

Při případném zkrácení doby rodičovské by podle člena ekonomické rady vlády Aleše Roda mělo dojít také k jejímu zpružnění. Pobírání příspěvků od státu a jeho dočerpání by tak mělo pokračovat i v průběhu nástupu rodiče do práce. Čím dříve se totiž lidé zapojí zpět do pracovního života, tím větší bude „čistý benefit pro státní rozpočet“, díky odvodu daní pracovníka i zaměstnavatele. Problém však ekonom spatřuje v nedostatečné infrastruktuře předškolních zařízení.

Tagy: