Koaliční rozkol? Stanjura volá po zkrácení rodičovské, Jurečka ji chce navyšovat

Zkrácení rodičovské dovolené? Jako první člen vlády o něm začal mluvit ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Hrozí zkrácení rodičovské dovolené

Zkrácení rodičovské dovolené? Jako první člen vlády o něm začal mluvit ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Nevyloučil ani to, že by se snížila celková částka 300 tisíc, kterou rodiče pobírají. Ovšem jeho koaliční partneři se zkrácením doby rodičovské dovolené nesouhlasí. Naopak by rádi navýšili i celkový finanční příspěvek.

Adéla Procházková má dva syny. Starší chodí do první třídy, s druhým je doma na rodičovské dovolené. Podle svých slov si nedokáže představit, že by mladší potomek začal chodit do školky. „Ten čas s dětmi nám už nikdo nevrátí,“ upozorňuje.

Pokud by chtěla jít o rok nebo dva dříve do práce, neví, kdo by jí syna pohlídal. Navíc si myslí, že by v jesličkách nebo školkách mohl nastat problém s kapacitami. „V mém okolí se řešily školky a byl opravdu velký problém do ní dát dítě mladší tří let. Zkrátka nebyla místa,“ podotkla.

Rodičovský příspěvek je v Česku nastavený na 300 tisíc korun. Jeden z rodičů ho může průběžně pobírat maximálně do čtyř let dítěte. Podle ministra financí by ale ideální doba byla jen léta tři. „Máme nejdelší rodičovskou v rámci Evropy, ale pokud s tím něco chceme udělat, tak musíme rodinám dát alternativu. To znamená mít dostatek předškolních zařízení,“ uvedl ministr financí Stanjura

Ekonom a člen skupiny NERV David Marek se domnívá, že zkrácení rodičovské pomůže zejména ženám na trhu práce. „Kvůli tomu, že máme tak dlouhou rodičovskou, se ženy vrací relativně obtížněji na trh práce než v jiných zemí. Celoživotně pak mají nižší příjmy, než by musely mít a tak dále. Tento efekt skrze trh práce je daleko podstatnější než rozpočtová úspora,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jaká je situace v Evropě?

Nejkratší dobu mohou zůstat doma rodiče s dítětem v Belgii, a to jen čtyři měsíce. Ve Francii je to půl roku v případě prvního dítěte, od druhého tři roky s tím, že jeden z rodičů si může vzít maximálně 24 měsíců. V Německu je rodičovská 14 měsíců, ale v Bavorsku tři roky. I tam ale proplácí jen 14 měsíců jako všude jinde v Německu.

V Británii je rodičovská dlouhá jeden rok, proplácí se ale jen 39 týdnů. Ve Švédsku trvá rodičovská 480 dní, to je přibližně rok a čtyři měsíce, s tím, že oba rodiče se o ni musejí podělit. V Rakousku trvá dva roky a v Polsku, Španělsku, Maďarsku nebo třeba na Slovensku tři roky.

Návrh kritizuje nejen opozice

Už teď není shoda ani mezi jednotlivými ministry. „Samozřejmě tím, že máme rodičovskou takto dlouhou, tak máme třetí nejlepší porodnost v Evropě. To si myslím, že je určitý benefit do budoucna, co se týče důchodového systému,“ reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Se zkrácením rodičovské dovolené nesouhlasí ani zástupci opozice. Nevěří, že by vláda dokázala navýšit kapacitu v mateřských školách. „Zda budeme podporovat mateřské školky, dětské skupiny... Myslím, že to je důležité pro všechny maminky, které touží jít do práce,“ uvedl poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) také navrhla snížit rodičovský příspěvek – tedy zmiňovaných 300 tisíc korun. To ale ministr Jurečka odmítá, naopak ho chce navýšit. „Nyní jsme to do návrhu rozpočtu neprosadili, ale chci se k této debatě určitě vrátit,“ vzkázal.

Za oceán bez rodičovské

Navýšení příspěvku by uvítala i Adéla Procházková. „Myslím, že ani teď není úplně dostačující, zejména kvůli zdražování,“ doplnila. Například Piráti navrhují, aby se příspěvek zvýšil na 375 tisíc korun.

Češi se však stále mají lépe než například v Bulharsku, Nizozemsku nebo v Řecku. V těchto zemích sice rodičovskou mají, ale bez jakéhokoliv finančního příspěvku. Úplně jinak jsou na tom ve Spojených státech. Tam rodičovská neexistuje vůbec, natož placená.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: