Bizarní okolnosti zmizelé stíhačky F-35. Muž volal, že mu na dvorku přistál katapultovaný pilot

F-35B letectva americké námořní pěchoty se nad Severním mořem chystá za letu tankovat palivo z létajícího tankeru RAF Voyager

Podrobnosti k pádu stíhačky F-35

Případ nejmodernější americké stíhačky F-35, která se ztratila u Pentagonu, má pokračování. Trosky našla armáda až s pomocí civilistů. Na internetu se nyní objevil i záznam z tísňové linky, na kterém se majitel domu snaží operátorce vysvětlit, že mu na dvorku přistál katapultovaný pilot. Zmatené ženě trvá určitou chvíli, než se v celé situaci zorientuje. Okolnosti pádu letadla jsou věcí vyšetřování americké armády.

Okolnosti, za kterých nahrávka vznikla, jsou poněkud nejasné. Zdá se, že katapultovaný zraněný pilot došel k nejbližšímu obydlí a tam požádal o pomoc. Majitel domu zavolal na linku 911 a uvedl, že na dvorku mají nejspíše pilota vojenského tryskáče.

ČTĚTE TAKÉ: Návštěvníci Dnů NATO si prohlédli letouny F-35 zblízka. Ovládání je lehké, říká pilotka

Místní musel zmatené operátorce několikrát vysvětlit, že má skutečně doma na dvorku zraněného pilota a potřebuje, aby pro něj přijela sanitka. Až po nějaké chvíli se do hovoru vložil sám pilot.

„Jde o havárii vojenské stihačky, jsem pilot a potřebuji nutně záchranku. Nejsem si jistý, kde se letoun nachází, někde nouzově přistál. Kapatuloval jsem se,“ sdělil ženě za telefonem.

V další části hovoru se operátorka snažila zorientovat a zjistit, co se vlastně stalo. Ptala se tedy pilota na důvod, proč stíhačka spadla. Ten jí stroze odpověděl, že šlo o poruchu letadla, bez uvedení dalších okolností.

Pilot se ještě chvíli dohadoval s operátorkou. Až po nějaké chvíli se dozvěděl, že pomoc je na cestě. Ve stabilizovaném stavu byl hospitalizován v North Charlestonu. Přesný důvod, proč se pilot rozhodl letoun opustit, nyní vyšetřuje armáda. Zda se výsledky dozví také veřejnost, není jisté. Vše kolem stíhaček F-35 totiž podléhá přísnému utajení.

CNN: Návrat nukleárních testů po desetiletích klidu? Světoví lídři obnovují jaderné základny. Podívejte se v reportáži:

Tagy:
letadlo stíhačka 911 Pentagon voják dům pilot záchranka USA dvorek Armáda Spojených států amerických Lockheed Martin F-35 Lightning II