Návštěvníci Dnů NATO si prohlédli letouny F-35 zblízka. Ovládání je lehké, říká pilotka

Hlavním tahákem Dnů NATO byla stíhačka F-35 Lightning II.

V Ostravě v sobotu začaly dny NATO. Lidé si mohli prohlédnout například nové vrtulníky z výbavy české armády i nejmodernější americké stíhačky F-35, jejichž koupi ministerstvo obrany plánuje. Návštěvníkům se představila také vojenská technika spojenců. Podle premiéra se se stíhačkami F-35 zvýší bojeschopnost české armády. Na místě se nacházel také štáb CNN Prima NEWS.

Cesta na mošnovské letiště se vyplatila. K vidění byli parašutisté, nejmodernější tank Leopard nebo vrtulníky Venom a Viper, které nedávno získala česká armáda. Dnů NATO se účastní 18 zemí.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: V Mošnově začaly dny NATO. Představí unikátní stíhačky F-35 i z Ukrajiny proslulý HIMARS

Velmi moderní pozemní technika přijela na ukázku také z Polska, některé prezentované zbraňové systémy představil jeden z organizátorů Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello. „Lidé si mohou prohlédnout například systém HIMARS, který je známý z bojů na Ukrajině. Dále zde prezentuje svůj nejmodernější tank K2 z korejské zbrojnice a k vidění je i známý bezpilotní prostředek Bayraktar,“ popsal část polské expozice.

Největším tahákem byly americké stíhačky F-⁠35, které chce ministerstvo obrany pořídit. Jejich cena se pohybuje okolo 120 miliard korun. „Tyto letouny pořizuje řada zemí Severoatlantické aliance, a to i země srovnatelně velké, třeba⁠ Nizozemsko a Švýcarsko. Rovněž naši sousedé –⁠ Německo či Polsko. F-35 se v tomto ohledu stávají standardem,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) by nákup letounů neznamenal výrazný zásah do státního rozpočtu.

Předseda vlády si prohlédl simulátor kokpitu F-35, avšak dovnitř si nesedl. „Kokpit F-35 je vybaven dotykovým displejem, kde vlastně najdeme většinu informací a můžeme díky tomu ovládat téměř všechny systémy v letadle,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Vrgineers Marek Polčák.

Podle pilotky stíhačky a velitelky demotýmu Kristiny „Beo“ Wolfeové se jedná z hlediska ovládání o velmi jednoduché letadlo. „Má velmi pokročilého autopilota, ale co se týká bojových postupů, zabere několik let, než se mladší piloti zaučí,“ dodala.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě a pokračují i v neděli. Na akci je vstup zdarma a každoročně přiláká desetitisíce návštěvníků. Pokud chcete akci navštívit, vyjeďte včas, stejně jako v sobotu se očekávají dlouhé kolony okolo letiště.

Tagy:
stíhačka NATO Ostrava Ukrajina ODS Petr Fiala Jana Černochová Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky HIMARS Lockheed Martin F-35 Lightning II Dny NATO v Ostravě