Havla připomíná výstava fotografií. Byl v rozpacích, když ho lidé uctívali, tvrdí autor

S herečkou Dagmar se Havel oženil v roce 1997. Rok po smrti své první manželky Olgy.

Rozhovor s Dagmar Havlovou

Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 uspořádala výstavu fotografií k připomenutí tří významných jubileí. K 17. listopadu, 85. výročí narození Václava Havla a deseti letům od jeho odchodu.

Do neděle 28. listopadu se lidé mohou přijít podívat do prostor Pražské křižovatky v kostele svaté Anny na výstavu fotografií Václava Havla, která přibližuje jeho osobnost, význam a odkaz. Kromě fotografií je k vidění také pamětní list ve tvaru bankovky a busta Václava Havla. „Je tam výstava snímků, které vyfotil prezidentský fotograf Alan Pajer od prezidentského období až po poslední rozloučení, které jsem zorganizovala,“ popsala Dagmar Havlová. Pajer dokumentoval Havlův pracovní, ale i osobní život.

Václav Havel se ale nerad fotil. „Nevydržel dlouho, tak 10 minut a dost. Na fotky se nedíval a byl v rozpacích, když ho někdo adoroval a uctíval jeho slávu,“ řekl fotograf Pajer v pořadu Showtime CNN Prima NEWS.

Lidé na výstavě mohou vidět také pamětní list v podobě bankovky a bustu, kterou udělala sochařka Alžběta Kumštátová. „Zajímavé je, že ji vytvořila naprosto zpaměti, a utvořila ji moc krásně,“ uvedla Havlová. Podle ní by se mu busta líbila. „Je to krásné, jsou v ní zachyceny všechny rysy jeho tváře,“ řekla Havlová.

Fotky z Karlova mostu z pohřebního průvodu Václava Havla prý viděla jeho manželka poprvé. „Vzbuzuje to ve mně melancholii, ale dělám to pro Václava,“ uvedla Havlová pro CNN Prima NEWS.

Tagy:
výročí fotografie výstava fotograf Václav Havel VIZE 97 CNN Prima NEWS Dagmar Havlová Pražská Křižovatka kostel sv. Annny Alan Pajer Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 Kostel svaté Anny