Nadýchal tři promile a zaparkoval v zahradnictví. Z kandidátky ale zastupitel nezmizel

Zastupitel Čerňovic na Plzeňsku, který na konci prázdnin sedl za volat opilý a způsobil dopravní nehodu, stále zůstává na volební kandidátce.

Zastupitel, který boural opilý, zůstává na kandidátce

Zastupitel Čerňovic na Plzeňsku, který na konci prázdnin sedl za volat opilý a způsobil dopravní nehodu, stále zůstává na volební kandidátce. Třicetiletý muž se před jízdou posilnil alkoholem a patnáct kilometrů od svého bydliště doslova proletěl plotem zahradnictví.

Těžko říct co vedlo 30letého zastupitele k tomu, aby poté, co se posilnil alkoholem, sedl za volant. Na silnici mezi Touškovem a Kozolupy naboural. Bylo velké štěstí, že z nehody vyvázl jen s několika oděrkami a jeho spolujezdkyně se vůbec nezranila.

Muž při předjíždění nezvládl řízení, přejel přes travnatý pás, cyklostezku, přerazil sloup veřejného osvětlení a jízdu ukončil až za plotem místního zahradnictví. „Na místě byla s řidičem provedena dechová zkouška, která byla pozitivní s výsledkem přes tři promile alkoholu v dechu,“ uvedla mluvčí policie Iva Vršecká.

K odstoupení se musí rozhodnout sám

Zastupitele, který stále zůstává na volební kandidátce, se redakci Krimi Zpráv opakovaně nepodařilo zastihnout doma. Nezvedal ani telefon a pouze napsal: „Dobrý den, nemám zájem a nepřeji si, abyste nás nadále kontaktovali.“ Podle starosty Čerňovic Romana Reisera se jedná o naprosté selhání, které se musí vyřešit.

„Jak mohl řídit se třemi promile, tomu nerozumím. Normální člověk nedojde do auta,“ uvedli místní. O prohřešku zastupitele ví i místostarosta Čerňovic Radomír Novák. „Je to chyba, kterou by zkrátka udělat neměl, ale udělal,“ podotkl. Zastupitel nekandiduje do voleb za žádnou politickou stranu, v obci je pouze jedna kandidátka, na které je i současné vedení. Podle starosty mu tak mohou odstoupení pouze doporučit.

„Rozhodnutí je na něm. Předpokládám, že se rozhodne rozumně,“ sdělil starosta Reiser. Pokud se rozhodne odstoupit, musí to udělat písemně a má na to čas do 21. září. Na volebních lístcích, které jsou už vytištěné, ale jeho jméno zůstane. Ve volební místnosti pak bude vyvěšené, že kandidát odstoupil.

„Když se rozhodne že neodstoupí, musí nastoupit vůle lidu, tedy voliči. Ti rozhodnou, zda bude zvolen, či nikoliv,“ dodal starosta. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to, že sedl za volant opilý, může jít až na rok do vězení, hrozí mu také peněžitý trest a zákaz řízení.

Tagy: