Nahá učitelka před dětmi rozhazuje hlínu do rytmu hudby. Video pobouřilo obyvatele Prahy 7

Pedagožka Akademie výtvarných umění v Praze a umělkyně Kateřina Olivová

Vystoupení nahé učitelky

K pořádnému rozruchu došlo mezi obyvateli Prahy 7. Vystoupení performerky a pedagožky Kateřiny Olivové z Akademie výtvarných umění (AVU) bylo přítomné i dětské publikum, ač šlo o velmi explicitní představení – umělkyně byla nahá a do zvuku elektronické hudby rozhazovala hlínu okolo sebe. Její počínání zachycuje video kolující po sociálních sítích. Reakci Olivové redakce CNN Prima NEWS zjišťuje. PR specialistka AVU Petra Švecová ale upřesnila, že performance se konala na zahradě AVU, nikoliv v dětském koutku, jak bylo na sociálních sítích prezentováno.

„Praha 7. Dětský koutek. Nahá ženská hází hlínu, k tomu hraje techno. Děti se dívají. Vůbec netuším, co si o tomhle myslet,“ uvedl na sociální síti X Ondřej Fér, který k příspěvku připojil i VIDEO.

K TÉMATU: Skot měl v Praze spadnout z lodi a ztratit se ve Vltavě. Zoufalí příbuzní prosí o pomoc

Na něm je patrné, že Olivová, jež je zcela nahá, dělá performance za doprovodu elektronické hudby společně s dalším vystupujícím. Záběry se objevily na stránkách obyvatel pražské části. „Video se objevilo na Letenské partě, nyní už ho tam nenajdete,“ dodal Fér a vyzval k „uspokojivému vysvětlení“.

Zatímco některé uživatele video zaskočilo, jiní píší o tom, že svůj názor nemohou vyjádřit slušně. „Jsem rád, že jsme z Prahy 7 zdrhli na vesnici,“ uvedl další komentující. Autor příspěvku tento názor sdílel.

Nahota je s uměním spojena od prehistorie

Redakce kontaktovala s žádostí o vyjádření i zástupce AVU. „Performance probíhala v rámci studentské akce ‚Slay the Patriarchy', pořádané v den, který veřejnost slaví jako ‚čarodějnice'. Dle slov autorek bylo jejím smyslem otočit zažité role. Místo upalování čarodějnice (symbolu potrestání nepodřízené ženy) byla rozbita piňata z hlíny, která ale obsahovala semena rostlin – ta se tak při rozbití uvolnila do zahrady a dala vzniknout novému životu,“ vysvětlila PR specialistka AVU Petra Švecová.

„Co se týče nahoty, k níž mířily dotazy a komentáře na sociálních sítích, můžeme jen konstatovat, že je s uměním spojena od prehistorie až do současnosti a pro autorku performance je i klíčovým vyjadřovacím prostředkem. Performance probíhala na zahradě AVU, ne tedy v dětském koutku, jak bylo na sociálních sítích mylně uváděno. Přítomnost dětí v publiku by nebyla možná bez dohledu jejich zákonných zástupců,“ dodala Švecová.

Policie redakci CNN Prima NEWS sdělila, že případ prošetří.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kuriózní nehodu na Barrandově způsobila řidička, která najela do vchodu paneláku

Tagy:
nahota Praha 7 děti Praha kontroverze vystoupení hlína Akademie výtvarných umění v Praze performance art Kateřina Olivová