Několik řidičů s nepřipoutanými dětmi chytli policisté v Brně. Jen popojíždíme, vymluvili se

Aby byla ratolest opravdu v bezpečí, musí se autosedačku správně uchytit podle manuálu. (Ilustrační foto)

Děti v ohrožení v autě

Hazard se životy malých dětí, ale i dospělých, kteří seděli před nimi v autě, předvedlo v Brně hned několik řidičů, kteří převáželi děti bez autosedaček nebo nepřipoutané. Podle policejní mluvčí Petry Ledabylové se rodiče nejčastěji vymlouvají na to, že popojíždějí jen na krátkou vzdálenost. Žádná vzdálenost však není tak krátká, aby se nemohla stát nehoda. Odborník pro CNN Prima NEWS popsal, co se děje s nepřipoutaným dítětem při nehodě.

„Když narazíte při padesátce, je to stejné, jako když padáte z desátého patra na zem. To je stejné, jako když vyhodíte dítě z třetího patra na parkoviště. Kdo z rodičů by si tohle troufnul,“ namítl dopravní expert platformy Vize 0 Roman Budský v reakci pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Záhada silnice smrti u Prostějova. Jde o přehledný úsek, přesto tam umírají lidé

Přesto podle statistik tři procenta rodičů při krátkých přejezdech nebo ve spěchu své děti nepřipoutají. V Brně teď objevili případ, který policisty zarazil. Jednalo se o patnáctiměsíční miminko, které měla jeho příbuzná během jízdy na klíně.

Řada lidí si myslí, že při nárazu nebo prudkém brždění své ratolesti udrží, jenomže to vlastně není moc možné. „Pokud dojde ke kolizi ve zhruba 50kilometrové rychlosti, narůstá hmotnost až na třicetinásobek. Dejme tomu, že máte dítě o váze dvacet, třicet kilo - v době nárazu váží skoro tři čtvrtě tuny, a ukažte mi někoho na světě včetně těch největších siláků, kdo by ho mohl udržet,“ namítl Budský.

Nepřipoutané děti se pak chovají stejně jako těžké předměty. Kromě toho, že nemusí přežít, mohou při letu autem zabít i posádku, která ve voze sedí před nimi. Ani správně připoutat dítě nestačí. Aby byla ratolest opravdu v bezpečí, musí se autosedačka správně uchytit podle manuálu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řidiči šlapou na plyn, protože mají pocit, že nestíhají, řekl expert. Důvodem je všeobecný spěch

Tagy: