Děti show bavila, říká nahá učitelka o „rochnění se v hlíně“ se školáky. Zmínila i rodiče

Pedagožka Akademie výtvarných umění v Praze a umělkyně Kateřina Olivová

Vystoupení nahé učitelky

Nahota k umění vždy patřila. Těmito slovy reagovala umělkyně a pedagožka Kateřina Olivová na kritiku, která se na ni v minulém týdnu snesla kvůli vystoupení na půdě Akademie výtvarných umění v Praze, kde bez oblečení rozhazovala hlínu a semínka rostlin před dětským publikem. V rozhovoru pro časopis Heroine.cz rovněž uvedla, že bylo na rodičích, aby rozhodli, zda vystoupení budou jejich děti přihlížet. Dodala, že show byla skvělá a děti bavila.

„Lidé, kteří se proti tomu bouří, by se bouřili vždy. Děti používají spíše jako nástroj. Většina lidí tu reálnou obavu o něčí děti ani nemá. Za děti zodpovídají jejich zákonní zástupci, kteří by měli sami vyhodnotit, co pro jejich děti je vhodné a co ne,“ sdělila performerka v rozhovoru pro časopis Heroine.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Hry za problémy teenagerů nemůžou, říká matka zesnulé esportové hvězdy. Pro rodiče má radu

Nahota je podle jejích slov běžná a děti na nahá těla nenahlížejí způsobem, že by se jednalo o něco nenormálního. „Ta akce ve fragmentu na internetu vypadá mnohem dramatičtěji, než to vypadalo v reálu, kde to má logický vývoj,“ vysvětlila Olivová.

Event se konal minulé úterý v rámci studentské akce Slay the Patriarchy, pořádané v den, který veřejnost slaví jako pálení čarodějnic. „Dle slov autorek bylo jejím smyslem otočit zažité role. Místo upalování čarodějnice (symbolu potrestání nepodřízené ženy) byla rozbita piňata z hlíny, která ale obsahovala semena rostlin – ta se tak při rozbití uvolnila do zahrady a dala vzniknout novému životu,“ popsala dříve pro CNN Prima NEWS PR specialistka AVU Petra Švecová.

Sama umělkyně pro Heroine.cz dodala, že se dopředu počítalo s tím, že se připojí i diváci: „Primárně se zapojily děti. Pro ty to byla skvělá show, hrozně je to bavilo. Byl tam mlhostroj, rozdávaly jsme jim květiny a ony byly rády, že se s námi mohou rochnit v hlíně.“

Případ však nyní prošetřuje policie. „Ve věci jsou zahájeny úkony pro možné spáchání trestného činu výtržnictví,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí pražské policie Jan Daněk.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Děláte pro dítě to nejlepší, ale výchova drhne? Zaměřte se na typ osobnosti, radí psycholožka

Tagy:
děti policie čarodějnice vystoupení patriarchát Akademie výtvarných umění v Praze Kateřina Olivová Heroine.cz performance