Kauza nahé učitelky před dětmi v Praze: Věc šetří policie. Prachsprostá úchylačka, zuří lidé

Pedagožka Akademie výtvarných umění v Praze a umělkyně Kateřina Olivová

Vystoupení nahé učitelky

Případem nahé učitelky vystupující před dětmi na Praze 7, který na sociálních sítích vzbudil vlnu pobouření, se bude zabývat policie. CNN Prima NEWS to potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Akademie výtvarných umění ve vyjádření pro redakci uvedla, že nahota patří k zásadním vyjadřovacím prostředkům pedagožky. „Performance probíhala na zahradě AVU, ne tedy v dětském koutku, jak bylo na sociálních sítích mylně uváděno. Přítomnost dětí v publiku by nebyla možná bez dohledu jejich zákonných zástupců,“ zdůrazňuje vedení akademie.

Video, které zaznamenává vystoupení performerky a pedagožky Kateřiny Olivové z Akademie výtvarných umění (AVU), při němž před dětským publikem nahá za doprovodu elektronické hudby rozhazuje okolo sebe hlínu, pobouřilo řadu lidí na sociálních sítích.

ČTĚTE TAKÉ: V Piešťanech zemřel 17letý student. Zřejmě ho zabila extáze, policie už případ vyšetřuje

„Myslel jsem, že ta Olivová bude jen ujetá rádoby umělecká aktivistka, ale ona to je jen prachsprostá úchylačka,“ napsal na sociální síti X jeden z komentujících. Řada dalších komentářů se také dotýkala toho, zda se nemůže jednat o trestný čin: „Tak na takovouhle performance máme přece odjakživa paragrafy, když u toho byla děcka,“ zněl jeden z nich.

Redakce CNN Prima NEWS proto požádala policii o reakci. „Případ prošetří kolegové z místního oddělení Letná,“ sdělil mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Nahota jako klíčový vyjadřovací prostředek

Akademie výtvarných umění uvedla, že nahota patří k zásadním vyjadřovacím prostředkům pedagožky: „Co se týče nahoty, k níž mířily dotazy a komentáře na sociálních sítích, můžeme jen konstatovat, že je s uměním spojena od prehistorie až do současnosti a pro autorku performance je i klíčovým vyjadřovacím prostředkem,“ stojí ve vyjádření pro CNN Prima NEWS. „Performance probíhala na zahradě AVU, ne tedy v dětském koutku, jak bylo na sociálních sítích mylně uváděno. Přítomnost dětí v publiku by nebyla možná bez dohledu jejich zákonných zástupců,“ dodává.

Akademie zdůraznila, že performance probíhala v rámci studentské akce Slay the Patriarchy, pořádané v den, kdy veřejnost slaví „čarodějnice“. Dle slov autorek bylo jejím smyslem otočit zažité role. Místo upalování čarodějnice (symbolu potrestání nepodřízené ženy) byla rozbita piňata z hlíny, která ale obsahovala semena rostlin – ta se tak při rozbití uvolnila do zahrady a dala údajně vzniknout novému životu.

AVU podle svých slov rozlišuje mezi celoškolními aktivitami, které se týkají celé instituce, a ateliérovými aktivitami, jež si organizují jednotlivé ateliéry nebo studující. „Ani v jednom z případů, s ohledem na uměleckou svobodu, která je konstitutivní hodnotou moderního demokratického státu a kultury, neuplatňuje vedení školy na akademické půdě AVU apriorní ‚schvalování‘, či cenzuru uměleckých děl,“ uvedla Akademie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Muže se 4,6 kilogramy kokainu v tašce zadrželi na pražském letišti. Pašoval ho z Kolumbie

Tagy:
policie Letná sociální síť Praha Akademie výtvarných umění v Praze Kateřina Olivová