Babiš: Náhradní lůžka mimo nemocnice budou už o víkendu. Stát nakoupí 4000 postelí

Sněmovna v úterý pravděpodobně prodlouží nouzový stav

Zvyšovat počet lůžek mimo nemocnice kvůli koronavirové epidemii by měl stát začít podle premiéra Andreje Babiše (ANO) už tento víkend. Nakoupit plánuje 3000 postelí od firmy Linet, navíc od stejné firmy 1000 lůžek pro těžké případy. V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu pražského výstaviště Letňany. Lůžek bude 500 a výstavbu zajistí armáda, upřesnil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Babiš před odletem do Bruselu novinářům také řekl, že kvůli očekávanému zvýšení počtu nemocných kontaktoval i lázeňská zařízení a hovořil s bavorskou stranou. Chce ale, aby nápor zvládlo Česko samo.

„Musíme urychleně stavět náhradní kapacity, toto je absolutní úkol,“ uvedl. Armáda a Ústřední krizový štáb by s tím podle něho měly začít už o víkendu. Personální zabezpečení dostali na starost ředitelé nemocnic. „Mají propozice, co mají dělat,“ uvedl premiér.

S šéfem Ústředního krizového štábu, vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), ve čtvrtek premiér hovořil o tom, že náhradní prostory se připravují, bude ale třeba oslovit „další struktury“. Na výběru míst štáb spolupracuje s kraji.

Začít stavět náhradní kapacity bude podle Babiše nejlepší už tento víkend. „Nemáme čas, prognóza není dobrá, čísla jsou katastrofální a skutečně to velice, velice spěchá,“ konstatoval. K nákupu nových lůžek uvedl, že ve státních hmotných rezervách jsou, ale zřejmě nebudou stačit.

Nespoléháme na pomoc zvenku

Zásoby ochranných pomůcek jsou podle Babiše dostatečné, pokud některým nemocnicím chybí, mají oslovit Ústřední krizový štáb.

I když má stát ústní přísliby případné pomoci od sousedních zemí, kdyby nemocných bylo příliš mnoho, vláda podle Babiše dělá vše pro to, aby si Česko vystačilo samo. „Všude nákaza stoupá, my máme ústní přísliby. Nespoléháme se na to a děláme vše, abychom to zvládli doma,“ uvedl.

V Česku ve středu přibylo 9 544 prokázaných případů nemoci COVID-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 nižší. V nemocnicích je 2 678 pacientů s koronavirem.

Tagy: