Odborníci varují: Do konce roku 15 tisíc obětí. Lékaři budou vybírat, kdo dostane péči

Přední čeští vědci, kteří se mimo jiné dlouhodobě věnují tématu koronaviru, se na základě pečlivé analýzy situace spojili a připravili výzvu české veřejnosti. Varují před přetížením zdravotního systému, až 15 tisíci oběťmi a italským či newyorským scénářem, kdy lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne. Radí osobní lockdown a prosí lidi, aby situaci brali vážně.

Exponenciálně roste počet kritických případů a zároveň exponenciálně roste počet nakažených lékařů a sester.

„V pondělí 12. října byl rekordní počet nově hospitalizovaných, a to téměř 400. Od začátku září do středy kopíruje s naprostou přesností exponenciální růst. Exponenciálně roste i počet kritických případů a zároveň exponenciálně roste počet nakažených lékařů a sester. Toto vše znamená, že opatření zavedená v průběhu září nefungovala nebo spíše nebyla dodržována tak, aby fungovala,“ upozorňuje tým ve složení infektologa, epidemiologa a datových vědců pod záštitou rektora ČVUT.

Několik nezávislých prognóz a modelů těchto odborníků předpovídá, že se téměř jistě blíží přetížení zdravotního systému, u malých nemocnic v horizontu dní, u velkých v horizontu týdnů. „Jako důsledek bude omezena i standardní zdravotní péče,“ varují. To už ostatně nastává, ve středu ministr zdravotnictví ohlásil omezení péče ve fakultních nemocnicích.

Lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne

Pokud nedojde k dramatické změně chování lidí, může mít podle jejich odhadů epidemie pět tisíc až 15 tisíc obětí do konce roku, a to nad rámec dlouhodobého průměru. Podle odborníků také existuje velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář. „Lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne,“ zdůrazňují v dopise veřejnosti.

„Apelujeme tedy na obyvatele: Zaveďte osobní lockdown. Mezi lidi vycházejte jen v nejnutnějších případech, například kvůli péči o blízké. Neshlukujte se. Minimalizujte fyzický kontakt se všemi lidmi mimo vaši domácnost,“ píší ve výzvě.

Noste roušku vevnitř i venku

Pokud lidé musí výjimečně mezi ostatní, měli by mít zakrytý nos i ústa ve všech vnitřních prostorách a venku v místech, kde nemohou od všech ostatních lidí udržet vzdálenost dva metry. „Virus se šíří hlavně v kapénkách a po jejich vysušení ve formě aerosolu (miniaturních částeček poletujících volně vzduchem). Kontakt s nimi je třeba zastavit buď vzdáleností, nebo kusem látky,“ vysvětlují.

Dále žádají lidi, aby situaci brali skutečně vážně: „Nevěřte dezinformačním webům a konspiračním teoriím, které riziko zlehčují či popírají.“ Odkazují zároveň na web manipulatori.cz, kde je uveden přehled vyvrácených nepravd.

Nehrajme ruskou ruletu s osudem našich blízkých

„To, co uděláme, či neuděláme teď, rozhoduje o tom, kolik lidí bude za měsíc vážně nemocných nebo bude umírat. Nehrajme ruskou ruletu s osudem našich blízkých,“ naléhají odborníci s tím, že kombinace osobního lockdownu a roušek je podle mnoha analýz a studií pro potlačení epidemie nejúčinnější.

Pod výzvou je podepsán rektor ČVUT Vojtěch Petráček, infektolog a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, prorektor Univerzity Karlovy (UK) pro vědu a výzkum Jan Konvalinka, ekonom v Centru pro teoretická studia UK a Akademie věd (AV) Jakub Steiner, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů AV ČR Vladimír Ždímal, datový vědec specializovaný na modelování a simulaci komplexních systémů Petr Ludwig a Dana Drábová, inženýrka a místostarostka obce Pyšely.

Ludwig se v prognózách trefil

Právě Petr Ludwig, který na jaře svým videem přispěl k ochotě Čechů nosit a vyrábět roušky, na svém Instagramu navíc nabídl své vlastní prognózy. Týkaly se počtu hospitalizací, s nimiž se víceméně trefil. „Moje prognóza byla: 27. 9. bude kolem 800–1 000 hospitalizací, to nastalo o jeden den dříve. 6. 10. bude kolem 1,6 tisíc – 2 tisíc hospitalizací, což nastalo o jeden den později. 15. 10. bude kolem 2,4 tisíc – 4 tisíc hospitalizací. To nastalo dokonce o tři dny dříve,“ napsal.

Lidé i lékaři podle něj intuitivně v prognózách selhávají. „Běžně to neříkám, ale mám vystudované informační a datové vědy, specializace modelování a simulace komplexních systémů (což je například i epidemie). Základ úspěšné prognózy je potlačit intuitivní lineární pohled a věřit číslům a exponenciále,“ zdůraznil.

„Bojím se vám napsat prognózu na další 3 týdny, ale musím to udělat,“ napsal s tím, že se jedná o jeho nejdůležitější příspěvek za poslední půlrok. Nabídl stejné předpovědi vývoje, jaké uvedl spolu s odborníky v mimořádné výzvě. V současné době je podle něj největší prioritou co nejdříve a co nejtvrdším způsobem srazit reprodukční číslo a ulevit náporu nemocnic.

Co by měla udělat vláda?

Vláda by podle Ludwiga měla co nejdříve zavést lockdown a začít pravidla opravdu vymáhat. „Čím dříve lockdown přijde, tím bude kratší. Pokud ho vláda bude odkládat, tak bude delší a i zásah do ekonomiky bude horší,“ varoval datový vědec.

Také by se podle něj měly zavést roušky povinně venku, bez diskuse a s naprostým minimem výjimek, které Češi zneužívají. Dále Ludwig napsal, že by vláda měla začít urychleně stavět vojenské nemocnice. „Připravit volné haly a podzemní parkoviště na vytvoření improvizovaných nemocničních prostor.“

Ludwig dodal, že by vláda měla požádat o zásadní pomoc ostatní státy. „A to až tak daleko, že by měla požádat o poskytnutí jejich armádní nemocnice. Německo je na tom násobně lépe, a i kdyby začalo růst jako my, jsme měsíc před nimi,“ napsal Lugwig s tím, že nechce strašit a vyvolávat paniku. „Tohle je realita s pravděpodobností hraničící s jistotou. Prosím, tentokrát mi věřte...,“ vyzval Čechy na Instagramu.

Tagy: