Nájemník zavraždil majitele domu sekáčkem na maso. Půjde na 18 let do vězení

Vražda sekáčkem

Nájemník zavraždil domácího sekáčkem na maso

Za vraždu domácího v rodinném domě v Bedihošti na Prostějovsku potvrdil vrchní soud Pavlu Šestákovi 18 let vězení. Majitele domku napadl 30letý muž sekáčkem na maso. Razantní útok vedl na hlavu a ruku poškozeného, devětašedesátiletý senior utrpěl rozsáhlá devastující zranění, po necelém měsíci v nemocnici zemřel. Podle soudu šlo o vraždu s rozmyslem provedenou zvlášť surovým způsobem.

Tragédie se odehrála loni 1. února v rodinném domě v Bedihošti. Šesták v domě bydlel v podnájmu se svou přítelkyní. V osudný den byl pod vlivem pervitinu a alkoholu. V kuchyni vzal sekáček na maso a pod lživou záminkou se dostal do pokoje majitele domu. Při potyčce mu nakonec zasadil řadu sečných ran především do hlavy, při útoku mu také téměř amputoval zápěstí.

Agresor po útoku z domu utekl, policisté ho ale vypátrali a zadrželi. Muž jednání doznal, tvrdil však, že nechtěl poškozeného zabít, nýbrž jen řešit určitou situaci. Kriminalisté případ původně vyšetřovali jako pokus o vraždu, po smrti poškozeného případ překvalifikovali na vraždu. Obviněný byl v minulosti několikrát odsouzen, nešlo ale o násilnou trestnou činnost.

Muži hrozila sazba od 15 do 20 let, případně výjimečný trest. „Trest byl ukládán při polovině trestní sazby, nelze jej tedy považovat za nepřiměřený či nezákonný. U obžalovaného nebyla zjištěna žádná výraznější polehčující okolnost, vyjma jeho doznání spáchání skutku. Jde o osobu vícekrát soudně trestanou, byť pro jinou trestnou činnost. Trestný čin byl navíc spáchán vůči osobě vyššího věku,“ uvedl soudce Petr Andres.

Podle obhajoby nešlo o vraždu spáchanou s rozmyslem. „Jednání obžalovaného provázejí po celou dobu znaky chaotičnosti a zmatečnosti,“ uvedl obhájce. Muž prý jednal na základě nátlaku své přítelkyně, s níž byl v domě v podnájmu. Domácího údajně zabít nechtěl, o čemž podle obhájce svědčí to, že první úder vedl tupou stranou sekáčku. Obhajoba nesouhlasila ani s tím, že šlo o zvlášť surový způsob provedení s ohledem na to, že nešlo o kombinovaný útok a jednání trvalo krátce. Podle žalobce Jaroslava Kouřila však byl čin uvážený a násilí, kterého se obžalovaný dopustil, bylo zcela mimořádného rázu. S tím se ztotožnil i soud.

Vražda v Bedihošti byla loni první v Olomouckém kraji. „Za celý loňský rok kriminalisté vyšetřovali devět vražd či pokusů o ni, jedna z nich se poté neprokázala. Všechny zbývající případy byly objasněny,“ řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. V porovnání s předchozím rokem jsou statistiky těchto nejzávažnějších trestných činů v kraji srovnatelné, tehdy jich bylo osm.

Tagy: