Riskantní nákupy v čínských e-shopech: Zboží je často toxické, ohrožuje zdraví, tvrdí analýza

Produkty prodávané nejpopulárnějšími čínskými internetovými obchody s takzvanou rychlou módou často obsahují toxické látky. Některé překračovaly bezpečnostní limity pro škodlivé látky až stonásobně, informoval web Environment+Energy Leader.

Giganti jako Shein, Temu či AliExpress se v posledních letech těší obrovské popularitě po celém světě, což vedlo ke zvýšené kontrole jejich obchodních praktik a bezpečnostních standardů. Ta probíhá v Evropské unii i Jižní Koreji, kde úředníci provádějí týdenní kontroly zboží prodávaného on-line platformami, uvádí web Environment+Energy Leader.

ČTĚTE TAKÉ: Pepco stahuje z prodeje oblíbenou hračku pro děti. Obsahuje nebezpečnou chemii, varuje

Při poslední inspekci bylo testováno 93 výrobků těchto společností, přičemž polovina z nich obsahovala toxické látky.

Mezi nejvážnější nálezy patří nadměrné množství ftalátů, které byly nalezeny v obuvi a doplňcích. Například jeden pár bot ze Shein obsahoval hladinu ftalátů 428krát nad povolenou hranicí, což představuje vážné riziko pro zdraví. Ftaláty jsou chemikálie používané ke změkčení plastů, které mohou mít negativní dopady na hormonální systém člověka a jsou spojovány s řadou zdravotních problémů, včetně obezity, kardiovaskulárních onemocnění a problémů s plodností. „Změkčovadla na bázi ftalátů ovlivňují reprodukční funkce, například snižují počet spermií, a mohou způsobit neplodnost, a dokonce i předčasný porod,“ potvrdil deníku Le Monde úředník z týmu pro ochranu životního prostředí v Soulu.

Ve dvou lahvičkách laku na nehty od společnosti Shein byla zase zjištěna koncentrace dioxanu – možného lidského karcinogenu, který může způsobit otravu jater.

V sandálech od prodejce Temu byly nalezeny nadměrné hladiny olova, které překračovaly povolené limity jedenáctkrát. Olovo je známé svými škodlivými účinky na nervový systém, zejména u dětí, a jeho přítomnost v produktech, které přicházejí do přímého kontaktu s tělem, je extrémně znepokojující, uvádí WHO. Zvýšené množství olova bylo zjištěno také u dětských náhrdelníků z AliExpressu, ty vykazovaly hladinu olova 1,2krát nad standardem.

Společnosti reagovaly na tato zjištění prohlášeními, že podnikají kroky k odstranění problematických produktů ze svých platforem a zlepšení bezpečnostních standardů. „Úzce spolupracujeme s mezinárodními zkušebními agenturami třetích stran a pravidelně provádíme testy vzorků založené na riziku, abychom zajistili, že výrobky dodávané dodavateli splňují bezpečnostní normy společnosti,“ uvedla společnost Shein. „Po obdržení oznámení od vlády města Soul jsme okamžitě zahájili interní vyšetřování,“ řekl agentuře AFP také mluvčí společnosti Temu.

Tyto události také podnítily zájem regulačních orgánů, jako je Evropská unie, která přidala Shein na seznam firem, které podléhají přísnějším bezpečnostním pravidlům, zejména co se týče produktů pro nezletilé.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trik s věrnostními kartami obchází zákon, zlobí se sdružení. Je to legální, oponuje právník

Tagy: