Pitím k vysněné váze? Alkorexie trápí čím dál více mladých žen. Cesta do pekel, míní psychiatr

Žena pije bílé víno (Ilustrační foto)

Nebezpečný trend

Celý den ani sousto, aby ušetřily kalorickou rezervu pro večerní pití alkoholu. To je nový trend, který se šíří hlavně mezi mladými dívkami. Nahrazení plnohodnotné stravy alkoholem ve snaze nepřibrat ani gram váhy přitom experti vnímají jako onemocnění. To je často označováno jako alkorexie nebo také drunkorexie. I když se může zdát, že být celý den nalačno s hladinkou může být příjemné, lékaři varují, že se jedná o cestu do pekel.

Vyhýbají se jídlu, protože pijí nebo protože pít chtějí. Současně však cítí velký strach z toho, že přiberou. To je duševní porucha, která kombinuje závislost na alkoholu s anorexií.

ČTĚTE TAKÉ: Vzorky kosmetiky zdarma? Z obchodu si můžete odnést nebezpečnou infekci, varuje lékař

Podle terapeuta psychologické a psychiatrické kliniky AdiCare Filipa Grůši mohou být tyto poruchy příjmu potravy nebo závislosti na alkoholu potenciálně smrtelné. „V takových případech dochází k nebezpečnému skloubení dohromady – oslabené tělo je hladověním dále poškozováno,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Emeritní primář oddělení závislosti Psychiatrické nemocnice Bohnice Karel Nešpor zdůraznil, že k bezprostředním rizikům patří těžká otrava, dehydratace nebo rozvrat minerálního vodního hospodářství.

„S tím následně souvisí bezvědomí, hypoglykemie, dojít může i k zástavě srdce nebo jiné srdeční příhodě. Z hlediska dlouhodobějších rizik můžeme mluvit o poškození mozku,“ popsal odborník pro CNN Prima NEWS.

Alkorexie je trendem především mezi mladými dívkami a ženami, u mužů podle statistik není tak častá. Nejčastějším motivem je redukce váhy. „Kdosi vymyslel, že se dobře hubne při nulové konzumaci jídla a popíjením bílého vína se zahání hlad. Být celý den pod vlivem nalačno a trochu veselejší se sice zdá fajn, ale je to cesta do pekel,“ varoval primář gerontopsychiatrie Psychiatrické nemocnice Bohnice Richard Krombholz.

Alkohol sice neobsahuje žádné tuky, ale je plný prázdných kalorií, které tělu nedodávají žádnou energii. „Krátkodobě sice může dojít ke snížení hmotnosti, ale je to otázka dnů či týdnů. Vzhledem k tomu, že alkohol ovlivňuje hladinu cukru v krvi, máme mnohem větší potřebu jíst, přejídat se a volit potraviny, které nejsou nutričně bohaté,“ vysvětlila výživová poradkyně Kristýna Skalická.

Podle zkušeností některých komentujících na sociálních sítích je jasné, že se jedná o nebezpečný trend. „Praktikovala jsem to, dokud jsem neskončila v nemocnici. Teď se snažím jen hladovět staromódním způsobem,“ uvedla jedna z uživatelek.

Alkorexie se nedá vyléčit rychle a vyžaduje dlouhodobou odbornou péči. Podle lékařů v případě lehčích forem nemoci pomáhají individuální nebo skupinové psychoterapie. V těžších případech je však nutná hospitalizace.

Hlavní je zájem, radí adiktolog

A jak na svých blízkých rozpoznat znaky této poruchy příjmu potravy? Podle adiktologa a terapeuta NEO Centra Radka Němce je především důležité problém nepodceňovat a „chtít ho vidět“.

„Pokud zaznamenám, že je něco s blízkým špatně, měl bych se zajímat, zda se s ním něco neděje, zeptat se. Také bychom se měli vyvarovat nevyžádaných rad,“ uvedl expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nemocniční „blaf“ vyhodit a dojíst se v bufetu. Odbornice popsala, proč pacientům nechutná

Tagy: