Firmy se mají rvát o zákazníka, míní ekonomové. Nastínili kroky vedoucí ke zlevnění potravin

Analytička deníku Echo 24 Lenka Zlámalová a prezident prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza

360° 18.12.2023

Větší konkurence pomůže snížit cenu potravin, přesto ji dusíme byrokracií, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS analytička deníku Echo 24 Lenka Zlámalová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, podle něhož vláda nepomáhá s podporou vhodné soutěže na trhu. „Není draho, jen se prudce zdražuje,“ pronesla ekonomka s tím, že Česko se řadí mezi země, kde ceny rostly nejrychlejším tempem v celé Evropské unii.

Zlámalová připomněla jasnou rovnici: větší míra konkurence v potravinářství povede vždy k lepším cenám. „Firmy se budou rvát o zákazníka a budou muset být ve svém podlézání vynalézavější, což povede k zákonitému snížení cen. Každý, kdo kupuje v obchodech máslo, sám vidí, kolik značek je k dispozici. Široká nabídka různých výrobců v tomto zboží není obvyklá,“ pronesla v pořadu 360°.

K TÉMATU: Výborný: Ke zdražení jídla není důvod. Obchody házejí vinu na dodavatele, říkají experti

Vládě rovněž vyčetla vyhlášku, která komplikuje dovoz potravin. Ta je mimo jiné i trnem v oku Evropské unii. „Stejně jako máme hrozny z Itálie či jahody ze Španělska, mohli bychom mít na pultech větší nabídku základních potravin, jako třeba sýru či másel,“ dodala analytička.

Její slova potvrdil i Prouza. „Otevírání se konkurenci bude tlačit na nižší ceny a na vyšší kvalitu,“ vypíchl. Jenže na tuzemském trhu panuje v tomto ohledu nedostatek, za nějž je prý zodpovědný hlavně kabinet Petra Fialy (ODS).

„Nijak se nesnaží otevírat Česko tlaku konkurence v zahraničí. Pořád se tu potkáváme s byrokratickými překážkami ohledně dovozu. Vláda by měla být důrazná v otázce otevření domácího trhu,“ zdůraznil a připomněl dřívější nevraživost vůči zboží s polskou nálepkou, které se u nás nyní již bez problémů přijímá.

S tím souhlasila i Zlámalová, jež zmínila také „ekonomiku dušenou byrokracií“. „Není draho, jen se prudce zdražuje. To jsou dvě zcela jiné věci,“ nadhodila s tím, že Česko se řadí mezi ty země EU, kde ceny vyrostly v posledních dvou letech nejrychlejším tempem.

„Inflace je z dlouhodobého hlediska děsivě vysoká. Konkrétně potraviny jsou v porovnání s rokem 2020 až o 30 procent dražší,“ shrnula Zlámalová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pravomoci antimonopolního úřadu? Jako když na tříkolce dojíždíte Ferrari, říká jeho šéf Mlsna

Tagy: