Nákupy v Polsku se vyplatí i po zvýšení DPH. Obchody lákají na akce a množstevní slevy

Nákupy v Polsku se vyplatí i po zvýšení DPH.

Nákupy v Polsku

Na začátku dubna se v Polsku zvýšila daňová sazba na některé základní potraviny, a to z nuly na pět procent. Podle některých analytiků to mělo znamenat, že nákupy v Polsku se už Čechům nevyplatí. Za hranice proto vyrazil štáb CNN Prima NEWS, aby ověřil, jak se měsíc od zvýšení DPH v Polsku nakupuje.

„Pořád se to vyplatí, i když zvedli daň,“ pochvaloval si jeden z nakupujících nedaleko od hranic. Dlouhá fronta na vozíky a plné parkoviště dokazují, že zvýšení DPH na některé potraviny Čechy od nákupů v Polsku neodradilo.

Že se výlet za hranice stále vyplatí potvrdil i srovnávací nákup, který byl v Polsku o 170 korun levnější. Největší rozdíl byl vidět u masa a mléčných výrobků. Výrazný rozdíl v cenách byl také u vajec a jablek. I proto zřejmě Češi jezdí do Polska nakupovat hlavně běžné potraviny. „Dneska zrovna mléko, džusy, maso, pečivo taky, máslo. To všechno bylo dneska levnější,“ popsal jeden z nakupujících v anketě CNN Prima NEWS. „Třeba i máslo, tady mají akce 3+1 zdarma,“ dodal další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Termixy pochybné kvality na českém trhu. Globus oblíbený dezert stahuje, na které dát pozor?

Některé ceny v polských obchodech po zvýšení DPH skutečně narostly. Největší zdražení bylo jednoznačně vidět u masa. Naopak mnohem levnější než před měsícem jsou aktuálně vejce. U většiny potravin se ale ceny víceméně nezměnily.

Českých zákazníků podle místních prodejců neubylo. „Jezdí celkem dost. Loni jich bylo víc, protože byla vysoko koruna a i nafta byla u nás levná,“ vysvětlil polský prodejce.

Nákupy v Polsku jsou pro Čechy výhodné hlavně kvůli akcím a množstevním slevám. Při srovnávacím nákupu se to týkalo například mléka. Při koupi šesti kusů dostali zákazníci dalších šest zdarma.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: To jsme nezažili, mráz vše zničil, bědují čeští farmáři. Ministr Výborný mluví o katastrofě

Tagy: