V Polsku zdraží maso, zelenina i mléčné výrobky. Čechy to ale zřejmě od nákupů neodradí

Nákupy v Polsku už pro Čechy zřejmě nebudou tak výhodné.

Nákupy v Polsku už pro Čechy zřejmě nebudou tak výhodné

Nákupy v Polsku už zřejmě nebudou tak výhodné jako dosud. Tamní ministerstvo financí totiž tento týden oznámilo, že se od dubna zvýší daň z přidané hodnoty na potraviny z nuly na 5 %. Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, jestli růst cen v polských obchodech ovlivní nákupní chování Čechů.

Nulová DPH na některé základní potraviny platila v Polsku od pandemie. Podle současné vlády už ale kvůli klesající inflaci není potřeba. „Ceny jsou pořád výhodné a vyplatí se to,“ uvedla jedna z českých zákaznic. „Já už tady jezdím málokdy, v Česku už je kuřecí levnější, ale zase to je tady po větších baleních,“ poznamenala další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oblíbené obchody Čechů v Polsku dostaly nebezpečné jahody. Hrozí žloutenka, varuje hygiena

Zvýšení cen se má týkat zejména mléčných výrobků, masa, zeleniny, ale také například medu nebo kojenecké výživy.

Ceny těchto výrobků jsou zatím oproti těm českým opravdu výhodné. Například při nákupu kuřecích prsou v Polsku ušetříte na kilogramu více než 100 korun. Také mléčné výrobky jsou většinou v polských obchodech o polovinu levnější než u nás.

Češi proto za nákupy do Polska stále ještě vyráží a na parkovišti tam narazíte na množství českých SPZ. A nezmění se to zřejmě ani v dubnu: „To nám vůbec nevadí, 5 procent nic není,“ sdělil zákazník z Čech. „Uvidíme, pojedeme se sem podívat a podle toho se zařídíme, jestli budeme nakupovat dál,“ dodala další.

Zatímco v Polsku se má zdražovat, na Slovensku se zlevňuje. Jeden z tamějších obchodních řetězců totiž oznámil, že před Velikonocemi zruší desetiprocentní daň z přidané hodnoty u základních potravin. A ke zlevňování se přidaly i další.

ČTĚTE TAKÉ: O Velikonocích letos dramaticky ušetříte, říká Kovanda. Nesmíte si ale dát vepřo knedlo s pivem

„Potraviny jsou lacinější, ale i ten chléb, pečivo, jablka i mandarinky se dají laciněji koupit,“ sdělila zákaznice ve slovenském obchodě.

Čechům se ale nákupy na Slovensku zatím stále nevyplatí. Při kontrolním nákupu jsme totiž za zlevněné zboží zaplatili o 88 korun více než ve stejném řetězci v Česku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chceme nižší ceny potravin? Tak potřebujeme zaměstnance ze třetích zemí, říká majitel pekárny

Tagy:
Slovensko Polsko ceny potravin ekonomika DPH obchodní řetězce finance