Opařené dítě, sražený pštros, smrt na kolejích. Záchranáři ukázali smutnou stránku silvestra

Zatímco mnozí slavili příchod nového roku, policisté spolu s hasiči a záchranáři měli plné ruce práce. Během silvestrovské noci přijali stovky oznámení. Nejčastěji šlo o požáry stromů, potyčky či zranění způsobená nesprávnou manipulací se zábavní pyrotechnikou. Poslední noc roku se neobešla i bez menších kuriozit. Jednou z nich byla například nehoda na Českobudějovicku, kde se před půlnocí srazilo auto se pštrosem.

Letošní oslavy silvestra patřily v Praze k těm klidnějším. Hasiči do 02:00 zasahovali u 52 požárů, což je o pět méně než loni. Vedle křoví nebo kontejnerů hořela tráva na střeše obchodu. Hasiči také pomáhali lidem dolů z komína a uvízlým na lodičce na Vltavě, uvedl v tiskové zprávě jejich mluvčí Martin Kavka. Zdravotničtí záchranáři zaznamenali v souvislosti s oslavami za celou noční směnu 81 událostí. Bylo to spíše mírnější, sdělila mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Ačkoliv v centru Prahy platí od roku 2020 zákaz používání zábavní pyrotechniky, lidem to s odbitím půlnoci posledního dne roku nezabránilo ji na Václavském náměstí používat ve velkém množství. Rakety a dělobuchy létaly i ve zbytku metropole, včetně například náplavek, kde zákaz také platí. Policisté do půlnoci v centru města uložili jednotky pokut. Kolem půlnoci už bylo lidí porušujících zákaz tolik, že je nebylo schopné naráz zvládnout, uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Auto se srazilo se pštrosem

Byla to nejžhavější noc za posledních pět let, co se počtu událostí i požárů týče. Přesně těmito slovy ohodnotila nedělní noc mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová. Právě středočeští hasiči měli při silvestrovských oslavách nejvíc událostí za posledních pět let. Naštěstí se však obešly bez vážnějších následků. Většinou šlo o požáry související s používáním pyrotechniky. Z pohledu policie byly oslavy podobné těm v předchozích letech, zhodnotila policejní mluvčí Michaela Richterová.

Naopak oslavy silvestra v Libereckém kraji byly podle policistů, hasičů i záchranářů klidnější, než se čekalo. Nemuseli řešit žádné velké požáry, těžká napadení nebo úrazy. První trestný čin nového roku zaznamenali policisté krátce před 02:30 v Liberci, kde se přímo před policejní hlídkou vřítil vysokou rychlostí do křižovatky ulic Husitská a Hanychovská opilý 36letý řidič Volkswagenu Polo, řekla v neděli ráno krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Klidnou noc mají za sebou také policisté a záchranáři v jižních Čechách. Kuriózní však byla nehoda auta, které se kolem půlnoci srazilo na Českobudějovicku se pštrosem. Pták nepřežil, škoda na autě činí 170 tisíc korun. Hasiči v Jihočeském kraji zasahovali u sedmi požárů a dvakrát otvírali lidem dveře v bytech.

Silvestrovskou noc lze hodnotit jako klidnou

Záchranáři v Ústeckém kraji během letošní silvestrovské noci ošetřili 12 lidí, které poranila zábavní pyrotechnika. V předchozím roce petardy zranily téměř 20 osob. Zdravotníci o letošní silvestrovské noci vyjeli také k několika desítkám lidí, kteří byli pod vlivem alkoholu. Před rokem sanitky vyjížděly zhruba k 60 opilcům, řekl to v neděli ráno mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

Letošní novoroční výjezdy ústeckých zdravotníků byly hlavně k lidem s akutními respiračními potížemi, horečkami či kardiovaskulárními obtížemi. „Dá se tedy říct, že silvestrovskou noc, co se týká úrazů zábavní pyrotechnikou, lze hodnotit jako klidnou,“ podotkl Voleník. Z pohledu policie byl příchod nového roku v Ústeckém kraji poměrně klidný. Dispečeři na tísňové lince 158 přijali asi 220 hovorů, tedy zhruba stejně jako během minulého silvestru. „Lidé na linku 158 hlásili naštěstí jen lehčí případy fyzických potyček v rodině nebo i na veřejnosti, kde velkou měrou sehrával roli alkohol,“ řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Hasiči v Královéhradeckém kraji při silvestrovských oslavách zasahovali hlavně u menších požárů způsobených zábavní pyrotechnikou. Obešly se bez škod. Celkem za sobotu a prvních šest hodin nového roku zaznamenali 37 událostí, což bylo o osm více než ve stejném období před rokem.

Záchranáři v Pardubickém kraji na silvestra zasahovali zejména u člověka sraženého vlakem u Moravské Třebové na Svitavsku a u opařeného dítěte v regionu České Třebové na Orlickoústecku. K oběma událostem kromě posádek v autech vyslali i vrtulník. Člověk po srážce vlakem zemřel. Dítě opařené horkým nápojem záchranáři převezli do hradecké fakultní nemocnice, řekla v neděli ráno mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Alena Kisiala.

„Posádky ZZS v souvislosti se silvestrovskými oslavami nejčastěji vyjížděly k úrazům spojeným s požitím alkoholu. Šlo o pády a následná poranění, poranění a popálení od zábavní pyrotechniky, intoxikace drogami a alkoholem, napadení,“ dodala mluvčí záchranářů. Na Svitavsku záchranáři v neděli zasahovali u muže popáleného pyrotechnikou v obličeji.

Zásahy se obešly bez mimořádných událostí

Šest lidí, včetně dvou dětí, se během silvestrovské noci zranilo v Moravskoslezském kraji při odpalování pyrotechniky. Jeden člověk zemřel při dopravní nehodě a od časného rána policisté řeší také úmrtí člověka, kterého na Frýdecko-Místecku srazil vlak. Oproti běžným dnům měli záchranáři podstatně více zásahů, podle policie se ale oslavy obešly bez mimořádných událostí.

Silvestrovské a novoroční oslavy v Karlovarském kraji byly z pohledu hasičů klidné. Poslední den starého roku zasahovali v regionu u téměř 30 událostí. „Dvakrát vyjížděli odstranit spadlý strom, dvakrát byli vysláni na pomoc s přístrojem AED (defibrilátorem), čtyřikrát šlo o dopravní nehodu, ve dvou případech to byl planý poplach,“ řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Od půlnoci pak přijali na tísňovou linku 11 hlášení o požárech. „Šlo o zbytky zábavní pyrotechniky, požáry trávy od ní nebo kontejnerů na odpad,“ uvedl.

Oslavy konce roku se v Olomouckém kraji podle policistů a hasičů obešly bez větších problémů.„Silvestrovská noc byla bez mimořádných událostí,“ řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová, podle které byly oslavy příchodu nového roku z pohledu policie srovnatelné s předchozími lety. Hasiči v neděli v centru Olomouce po 03:00 zlikvidovali menší požár střechy ve dvorním traktu diskotéky.

Problémy s opilci i nález granátu

Klidné byly novoroční oslavy také v Plzeňském kraji. Žádné větší zranění ani škody příslušníci integrovaných záchranných složek nezaznamenali. Případů bylo více než v minulých letech pandemie, ale šlo o jednotky zásahů v okresech. Bylo to tím, že letos byli lidé v ulicích, řekl Michal Pathy, velící důstojník za Plzeňsko, Rokycansko a Tachovsko. Zdravotnická záchranná služba (ZZS) vyjela v kraji od půlnoci do 07:00 celkem padesátkrát. Většinou šlo o úrazy a pády po konzumaci alkoholu a zdravotní komplikace u chronických diagnóz.

Policie na Vysočině přijala o silvestrovské noci od sobotních 18:00 do nedělního rána 64 oznámení. Šlo o stížnosti kvůli používání zábavní pyrotechniky, rušení nočního klidu, policie řešila i problémy s agresivními opilými lidmi a také nález granátu. Meziročně bylo zásahů o něco méně, řekla krajská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Hasiči zasahovali od sobotního večera do nedělního rána u pěti požárů a jednou asistovali při ohňostroji, a to ve Svratce na Žďársku.

Silvestrovské oslavy na jihu Moravy patřily z pohledu hasičů k těm průměrným, pro záchranáře byly klidnější než ty loňské. Policisté naopak měli víc výjezdů než o rok dříve, což ale bylo dáno loňskými omezeními spojenými s covidem. Větší potíže nemuseli řešit ani brněnští strážníci, v noci zasahovali u nedorozumění nebo lehkovážného chování opilců.

Tagy:
Policie ČR oslavy Hasičský záchranný sbor zdravotnická záchranná služba silvestr