Namazané koleje ohrožující životy má mít na svědomí strojvedoucí. Psychopat, říkají kolegové

Namazané koleje, smyk a kolaps dopravy na železniční trati mezi Mostem a Moldavou. Za incidentem z 11. prosince je podle webu iDNES.cz Martin S., donedávna sám strojvedoucí. Redakci CNN Prima NEWS se ho podařilo kontaktovat s dotazem, proč se rozhodl ohrozit nejen svého bývalého kolegu, ale také cestující. Odpověděl však jen stroze: „Nebudu se k tomu vyjadřovat.“

Policie od samého začátku vyšetřování počítala i s tím, že desítky metrů kolejí mezi Mostem a Moldavou mohl olejem namazat strojvedoucí. V den havárie totiž vystřídaly vlaky Českých drah modernější lokomotivy s novými strojvůdci společnosti Railway Capital.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neuvěřitelné rozuzlení srážky vlaků u Přerova. Strojvedoucí místo výcviku pilotoval letadlo

„V souvislosti s tímto případem bylo sděleno v uplynulých dnech teplickými kriminalisty obvinění ze zločinu obecné ohrožení muži z Lounska,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová.

Obviněný má být zaměstnanec Českých drah, nespokojený se změnou dopravce. Sám totiž prý ještě donedávna motorákem na této trati jezdil. Nový dopravce nad tímto jednáním jen nevěřícně kroutí hlavou.

Muži hrozí až osm let za mřížemi

„Tato událost snad nepotřebuje komentář, ale osobně mě na tom nejvíc fascinuje to, že ten člověk v podstatě způsobil největší problémy a největší pakárnu svým kolegům. To znamená, já považuji jeho chování za naprosto nekolegiální a úplně nepochopitelné,“ popsal předseda představenstva správní rady společnosti RCAS Jan Šatava.

Pochopení s jeho činem nemají ani zaměstnanci železničních dopravců. „Já si myslím, že je to psychopat, myslím si, že řešit konkurenční boj tím, že se pokusím o vraždu fíry a jeho cestujících je nesmysl,“ myslí si jeden. „Nechápu to prostě. Je to vlastně všeobecný ohrožení – jak lidí, co tam jezdí, rodin s dětma, i kolegů,“ doplnil další. Podle informací Českých drah už Martin S. práci strojvedoucího nevykonává. Zaměstnavatele ale zřejmě nezměnil. O reakci jsme požádali i samotného obviněného. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ odpověděl krátce. Za obecné ohrožení mu hrozí až osm let za mřížemi.

Tagy:
olej Ústecký kraj koleje České dráhy Most Přerov okres Louny Moldava Railway Capital Jan Šatava