Proč lidé nevolají pomoc a sami bojují s plameny? Každá minuta navíc je problém, varují hasiči

Lidé v krizových situacích často jednají nepředvídatelně. Zachovat chladnou hlavu není jednoduché, to potvrzují třeba i záchranáři. Ač se to zdá jen těžko uvěřitelné, hasiči se setkávají s případy, kdy je lidé, kterým hoří střecha nad hlavou, ani nevolají a s ohněm se snaží bojovat sami.

Záběry pořídili hasiči před několika dny. Jejich jednotky se perou s ohněm a je jasné, že i pro trénované profesionály jde o mimořádně náročný zásah. Pohyb v zakouřených prostorech, statika budovy může být ohněm navíc narušená. Tohle není práce pro obyčejné, nezkušené lidi.

Hasiči se přesto setkávají i s případy, kdy se majitelé nemovitostí, které zasáhne požár, pod tíhou stresu nezachovají adekvátně situaci a lidský život pak často visí na vlásku. Stejně tomu bylo před pár dny na Chebsku, kde hořel rodinný dům. Tehdy byli naštěstí v pravý čas na správném místě policisté.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezohledný zloděj způsobil v Liberci ohnivé inferno. Teď musí zaplatit astronomickou částku

„V rámci hlídkové činnosti si policisté všimli, že z jedné ze střech rodinného domu vychází hustý dým. Na místo přivolali okamžitě hasiče,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí policistů Zuzana Churáňová. Starší žena, která v domě žije, to neudělala. Místo toho, aby požár nahlásila, chtěla s plameny sama bojovat. Život jí zachránili právě policisté.

Lidé prodělají šok

„Lidé v podobných situacích prodělají psychický šok a nastane u nich to, čemu se říká panická reakce. Jak prolomit takový stav, těžko říci. Myslím si, že by tam spíše mohl pomoci někdo z blízkého okolí, kdo by toho člověka prostě nějak přeorientoval,“ sdělil redakci psycholog Karel Humhal.

Podle mluvčáho hasičů v Karlovarském kraji Marina Kasala je nesmírně důležité včasné oznámení. „Každá minuta navíc znamená, že se požár může opravdu velmi rychle rozšířit,“ doplnil. Podle psychologů i hasičů není jednoduché zachovat ve vyhrocených situacích chladnou hlavu.

Věc, kterou by lidé přesto měli udělat jako první, je zavolat profesionální pomoc a až pak se pokusit s živly bojovat. Vždycky by ale měli mít v první řadě na paměti vlastní bezpečnost.

Tagy: