Námluvy s ODS pokračují. Jsem pravičák, volil jsem je 20 let, říká Vondráček z ANO

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a šéf ODS Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 12.9.2021

Náznaky, že hnutí ANO bude chtít po volbách odloupnout ODS od topky a lidovců, jsou čím dál častější. Šéf Sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček v nedělní Partii na CNN Prima NEWS řekl, že ODS volil 20 let. Naznačil, že mu strana vyšla i ve volební kalkulačce. Vedení ODS ale vládu s ANO odmítá.

Vondráček řekl, že v roce 2017 si přál, aby vznikla vláda ANO a ODS. „Moc mě mrzí, že ta jednání nedopadla. Měli jsme 103 hlasů. Cítím se jako pravicový člověk, netajím se tím, že jsem ODS 20 let volil. Ani se mě neptejte, jak mi dopadla volební kalkulačka. Ale jsem volič ANO,“ prohlásil Vondráček.

Dodal, že po volbách bude hnutí ANO jednat se všemi bez ohledu na dvě koalice. „Chceme jednat s jednotlivými poslaneckými kluby. Předpokládám, že budeme mít největší klub a budeme se bavit s ostatními,“ řekl šéf Sněmovny. „Dokážu si vládu s ODS představit, ale je to předčasné,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec ANO Robert Králíček.

Po návratu ANO napravo volají i další politici z Babišova hnutí. Koalici s ODS si například přeje moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Určité náznaky jsou vidět i v marketingu ANO – program nápadně připomíná vizuály ODS. Místo bílých košil na zahájení kampaně ANO dominovala modrá barva, která je typická pro pravicovější strany.

Vedení ODS v čele s Petrem Fialou ale spolupráci s ANO odmítá. Fiala několikrát řekl, že ani koalice Spolu, ani ODS s ANO nepůjdou. Podle Fialy je jedinou možnou variantou vláda s Piráty a se Starosty.

ODS čeká volební sněm

„Hnutí ANO provedlo agrofertizaci společnosti. Lidem se dávno neříká pravda o celé řadě vážných témat, ztrácíme v Evropě prestiž, jsou ohroženy dotace kvůli střetu zájmů Andreje Babiše. Nedovedeme si tu vládu představit,“ potvrdil v nedělní Partii místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

Ne všichni v ODS mají ale tak jednoznačný názor. Mezi politiky, kteří razí spíš pragmatičtější linii a říkají, že by si ODS neměla zavírat dveře k jednáním s ANO, patří například jihočeský hejtman Martin Kuba nebo europoslanec Alexandr Vondra.

Zásadní budou definitivní výsledky po volbách. ODS totiž čeká v lednu volební sněm. Pokud by Petr Fiala nedovedl ODS do vlády, části strany by se to nemuselo líbit.

Tagy: