Vaše vláda je naleštěná bída. Země je zoufale zplundrovaná, vyčetl Farský Vondráčkovi

Jan Farský

PARTIE Terezie Tománkové 12.9.2021

Máme nejvyšší tempo zadlužování, všechno zdražuje, zbytečně zemřelo 15 tisíc lidí. To je podle šéfa poslanců STAN Jana Farského účet vlády hnutí ANO. Farský v nedělní Partii na CNN Prima NEWS zkritizoval místopředsedu ANO a předsedu Sněmovny Radka Vondráčka.

Farský podotkl, že za poslední čtyři roky v Česku nebyla stabilní vláda. „Máme nejvyšší tempo zadlužování, všechno zdražuje. To je výsledek vaší vlády. Bývalý ministr zdravotnictví vaší vlády řekl, že možná zbytečně zemřelo 15 tisíc lidí,“ vyčetl Farský Vondráčkovi.

Narážel tak na výrok exministra a epidemiologa Romana Prymuly, který v ČT prohlásil, že až patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo. Podle Prymuly se dalo úmrtím předejít včasnějšími a tvrdšími opatřeními.

Podle Farského trvalo dlouho, než vláda během koronavirové krize vyslechla opozici i odborníky. „Výsledek této úžasné vlády je to, že jsme pátá nejpostiženější země a čtvrtá v počtu mrtvých na hlavu,“ připomněl Farský celkovou statistiku. V Česku zemřelo přes 30 tisíc lidí na covid.

Vondráček se proti výtkám ohradil. „Nepoužívejte těch 30 tisíc mrtvých jako fotbalové výsledky. Každý tam máme někoho blízkého. Jedna z největších chyb byla, že Světová zdravotnická organizace (WHO) nedala jednotnou metodiku,“ bránil se Vondráček.

Sami opatření nedodržujete, kritizoval Farský Vondráčka

Farský ale v kritice pokračoval. V Partii Vondráčkovi vmetl, že řízení státu bylo chaotické a pokrytecké. „Vyhlašovali jste opatření, která jste sami nedodržovali. Chcete po lidech, aby si znepříjemňovali život, ale sami jste je nerespektovali. To byla ta velká chyba,“ zdůraznil Farský.

Připomněl i nedávnou „aféru“ na karlovarském festivalu, na kterém byl vyfotografován ministr zdravotnictví i další politici bez respirátorů a roušek.

Ač byla přes léto situace s koronavirem v Česku lepší, za poslední dny se čísla zhoršují. V sobotu přibylo 253 případů nemoci COVID-19, což je nejvíce za víkendový den od konce května. Nárůst počtu nakažených byl zhruba o čtvrtinu vyšší než předchozí sobotu.

Tento týden počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem ve srovnání s předchozím týdnem výrazně stoupají. V minulém týdnu se denní nárůsty pohybovaly ve všední dny většinou kolem dvou až tří stovek nakažených, kdežto tento týden kolem čtyř stovek.

Reprodukční číslo se snížilo ze sobotní hodnoty 1,47 na 1,38. Stále je však nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření nemoci.

Tagy: