Naočkovaní budeme do konce září, odhadl Babiš po otevření vakcinačního centra

Ostrý provoz očkovacího centra v hale O2 universum začne 3. května. Už od 26. dubna se lidé budou moci k vakcinaci registrovat. „Celkem máme objednané vakcíny pro 14,5 milionu občanů. Nejspolehlivějším dodavatelem je Pfizer,“ uvedl po otevření velkokapacitního očkovacího centra předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Velkokapacitní očkovací centrum v hale O2 universum bylo v pátek otevřeno k testovacímu provozu. Zatím budou očkováni lidé z integrovaného záchranného systému, od 3. května začne ostrý provoz. Denně by měli zdravotníci zvládnout vakcinovat sedm tisíc lidí. „Jsem rád, že toto centrum vzniká, osobně jsem o tomto projektu mluvil s panem Kellnerem,“ uvedl Andrej Babiš na brífinku po otevření centra.

Babiš zdůraznil, že stát má halu k dispozici zdarma a hradit bude pouze náklady na provoz, který s očkováním souvisí. „Očekáváme, že naše občany naočkujeme do konce září. Ale je pravděpodobné, že už od října budeme muset stanovit strategii na roky 2022 a 2023,“ dodal premiér s tím, že viru se zřejmě zcela nezbavíme, protože se budou objevovat nové mutace.

Ministerstvo spustí kampaň

Šéf hnutí ANO připomněl, že Česko mělo na duben objednáno 2,6 milionu vakcín, ale že došlo ke krácení jejich dodávek. „Kleslo to na milion a 560 tisíc. Nejspolehlivějším dodavatelem je Pfizer. Celkem máme objednáno 27 milionů vakcín, tedy pro 14,5 milionu občanů. Zájem má asi 67 procent populace,“ dodal Babiš.

Během dubna nebo května ministerstvo zdravotnictví prý spustí kampaň, aby motivovalo k očkování i lidi, kteří ve vakcinaci nemají důvěru. „Strategie je jasná, musíme očkovat a naočkovat co nejvíc populace, nejen abychom zlikvidovali ten virus, ale abychom přešli na běžný zdravotnický provoz. Do budoucna je třeba také přejít na standardní režim očkování u praktických lékařů,“ řekl na brífinku ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Původně se předpokládalo, že očkovací centrum v O2 universu začne fungovat tento týden. Podle zástupců vojenské nemocnice se ale jeho start kvůli nedostatku vakcín odloží na začátek května. Během pátečního zkušebního provozu by měla dostat očkovací látku asi tisícovka lidí, podle nemocnice by se mělo jednat především o příslušníky armády, policie a o zdravotníky. Za plného provozu by centrum mohlo očkovat až 10 tisíc lidí za den.

Stát Kellnera nejprve odmítl

Náklady na vybudování centra v hale O2 universum jsou podle lednového odhadu 11,8 milionu korun. Komplex O2 universum navazuje na O2 arenu z jižní strany, má rozlohu téměř 50 tisíc metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Největší sál má kapacitu 4 500 lidí. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF Petra Kellnera, který 27. března tragicky zahynul.

Podnikatel Kellner už v říjnu nabízel celou O2 arenu zdarma pro pacienty s nemocí covid. Reagoval tak na cenu za polní nemocnici, kterou stát zřídil v Letňanech. Fakultní nemocnice Bulovka, pod kterou zařízení spadalo, vyčíslila náklady za nevyužitou polní nemocnici na téměř 100 milionů korun.

Stát tehdy nabídku Kellnera nevyužil. Premiér Babiš to vysvětloval se slovy, že pro polní nemocnici je ideální místo na kraji města. O2 arena leží v Libni v Praze 9. Babiš také řekl, že v 02 areně by byla komplikovaná logistika, protože by materiál musel být uložený v jiných patrech.

Tagy: