Skialpinista, který brutálně zbil správce parku: Napadli mě oni, jsou šílení a agresivní

Agresoři v národním parku

Policisté se zabývají brutálním napadením strážců Národního parku Šumava. Skialpinista na ně měl zaútočit lyžemi a zranění muži skončili v nemocnici. Policisté už agresora, který měl ochránce přírody napadnout, vypátrali. Reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová se s ním spojila. Incident se podle něj stal úplně jinak.

Strážci NP Šumava byli napadeni v oblasti Rozvodí v Přírodní památce Královský hvozd na Železnorudsku. „Napadli oni mě, jsou agresivní. Já tady žiju v míru a najedou jdu lesem a napadne mě agresivní šílený strážce,“ uvedl agresor CNN Prima NEWS.

První pomoc strážcům parku poskytla Horská služba Šumava. Ta je následně přepravila do Klatovské nemocnice, kde byli ošetřeni. Nyní jsou v pracovní neschopnosti. „Ošetřili jim těžké poranění hlavy a pohmožděniny. Jeden utrpěl menší zranění, druhý těžší,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

„Úder takovým předmětem, jako je lyže, popřípadě lyžařská bota, může způsobit zranění, které muže být i fatální,“ upozornila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Andrea Divišová.

Nejedná se přitom o první takový útok na strážce parku. Ten poslední se odehrál v létě u Černého jezera, kde na ochránce přírody zaútočili tři cizinci poté, co je chtěl legitimovat, protože také vstoupili na zakázané území. Muže nakonec srazili do jezera.

„Zažili jsme tu v posledních letech podobné záležitosti. Napětí ve společnosti roste a lidé jsou v dnešní době schopni i takového jednání,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola. Problémy s návštěvníky řeší i v jiných národních parcích.

Tvrdá řehole strážců parku

Podle tiskového mluvčího Správy KRNAP je případ ze Šumavy alarmující. „Zcela pravidelně se setkáváme s agresivním chováním, naštěstí pouze v rovině slovní. Naši strážci zatím fyzicky napadeni nebyli,“ uvedl Radek Drahný. Posílat strážce na kurzy zatím vedení NP Šumava neplánuje. Strážci mají především chránit přírodu a vše se snažit řešit v klidu.

„Už v loňském roce jsme uznali, ze je nutné, aby naši strážci byli vybaveni kamerovým systémem podobně jako policisté. Je to tvrdá řehole, což nám ukazuje tento případ,“ uvedl tiskový mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Policisté se případem dál zabývají a vyslýchají svědky. Pokud skialpinistovi vinu prokážou, mohl by namísto sjíždění vrcholků hor skončit za násilí proti úřední osobě ve vězení až na šest let.

Tagy:
Šumava Policie ČR vyšetřování KRNAP lyže CNN Prima NEWS krimi napadení Jan Dvořák Národní park Šumava Správa NP Šumava skialpinista Klatovská nemocnice, a.s. Královský hvozd Rozvodí Andrea Divišová Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje