Napětí eskaluje. Kvůli hrozbě ruské invaze se narychlo sejde Rada bezpečnosti OSN

Sídlo OSN v New Yorku

Novinky kolem Ukrajiny: Západ čeká na reakci Putina

Rada bezpečnosti OSN se nejspíše bude poprvé věnovat současné krizi kolem Ukrajiny, která čelí hrozbě ruské invaze. Spojené státy ve čtvrtek požádaly, aby se v této věci orgán OSN odpovědný za zajištění světového míru sešel v pondělí v New Yorku.

Rusko v posledních týdnech vyslalo desetitisíce vojáků do blízkosti hranic s Ukrajinou. Kyjev, USA i další západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Zároveň Rusko předložilo řadu bezpečnostních požadavků, které ale Západ odmítl. „Rusko se dopouští dalších destabilizačních akcí namířených proti Ukrajině a představuje jasnou hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost i Chartu OSN,“ uvedla podle agentury Reuters v prohlášení americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. „Toto není okamžik, kdy bychom měli vyčkávat a přihlížet. Nyní je zapotřebí plné pozornosti Rady bezpečnosti a my se v pondělí těšíme na přímou a účelnou diskusi,“ dodala.

Kterýkoliv člen rady může požádat o procedurální hlasování, které může zasedání zablokovat. K tomu je zapotřebí alespoň devět z 15 hlasů, přičemž stálí členové –⁠ Čína, Rusko, USA, Británie a Francie –⁠ v tomto případě nemohou uplatnit právo veta. Podle diplomatů v OSN bude zřejmě jakýkoliv případný pokus o zablokování pondělní schůze neúspěšný. Od ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 se Rada bezpečnosti kvůli Ukrajině sešla mnohokrát. Kvůli ruskému právu veta však v této věci nikdy nebyla schopna podniknout zásadní kroky.

Tagy: