Riskujete jadernou válku, hrozí Putin Západu kvůli vojákům na Ukrajině. Zmínil obávaného Satana

Ruský prezident Vladimir Putin (30. 10. 2023)

Putinův projev k ruskému parlamentu

Ruská armáda obdržela první balistické rakety Sarmat, známé také pod přezdívkou Satan II. Tvrdí to alespoň ruský prezident Vladimir Putin. Během svého projevu rovněž uvedl, že ruské jaderné síly jsou ve stavu plné připravenosti. Šéf Kremlu také varoval před vysláním západních vojáků na Ukrajinu. Raketa Sarmat je podle Moskvy schopna dopravit několik jaderných hlavic až na kontinentální území USA.

„Země Severoatlantické aliance riskují jaderný konflikt, pokud vyšlou své vojáky na Ukrajinu,“ řekl Putin podle agentury Reuters. Ruský list Moskevský komsomolec s odvoláním na šéfa Kremlu dodal, že ruská armáda měla obdržet první rakety Sarmat. „Komplex Sarmat byl předán vojákům, brzy to předvedeme,“ prohlásil Putin.

Úspěšný test obávané balistické zbraně Rusko oznámilo již v dubnu 2022. Putin vzápětí sdělil, že raketa Sarmat, které se na Západě přezdívá Satan II, přiměje k zamyšlení každého, kdo se pokusí ohrožovat Rusko.

VIDEO: Putin není politik, ale mafián, řekla Navalná

Američané tehdy v reakci na to mírnili obavy Západu z ruských výhružek. „Takové testy jsou rutinní. Nepřekvapilo nás to a nepovažujeme to za hrozbu pro Spojené státy nebo naše spojence,“ uvedl někdejší mluvčí Pentagonu John Kirby. Bývalý šéf operací CIA v Rusku Steve Hall dokonce pro CNN řekl, že Putin provádí „jaderné šavlovačky“. Američané navíc disponují zbraněmi velmi podobného arsenálu.

Raketa Sarmat údajně váží 208 tun, je velká jako čtrnáctipatrová budova a dosahuje rychlosti přes 15 tisíc kilometrů za hodinu. Má tak být schopna dopravit několik jaderných hlavic až na kontinentální území USA.

Tagy: