Nebezpečí pro Západ, nebo laciná výhrůžka? Experti zpochybňují význam testu rakety Sarmat

Rusko úspěšně vyzkoušelo novou balistickou raketu Sarmat.

Válka na Ukrajině (22.4.2022 11:00)

Je ruská balistická raketa Sarmat hrozbou pro celý západní svět, nebo jde jen o laciné výhrůžky Kremlu? Představitelé USA i analytici ve svých prohlášeních veškeré obavy klidní. Podle nich má raketový test především odklonit pozornost od ruských nezdarů během války na Ukrajině.

Rusko úspěšně vyzkoušelo novou balistickou raketu Sarmat, oznámilo ve středu ruské ministerstvo obrany. Prezident Vladimir Putin vzápětí prohlásil, že tato zbraň, které se na Západě přezdívá Satan II, přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí ohrožovat Rusko.

Je ale doopravdy Sarmat něčím, kvůli čemu západní země nebudou moci spát? Raketa patří k nové generaci ruských strategických zbraní a měla by být schopna dopravit několik jaderných hlavic až na kontinentální území USA.

Přesto západní experti považují provedený test spíš za snahu Moskvy odvést pozornost od ruských nezdarů během války na Ukrajině. Motivace Kremlu pohrozit raketovým testem Západu rozebíral ve svém textu analytik CNN Brad Lendon.

Podle něj američtí představitelé Putinovy výroky nyní zlehčují podobně jako v roce 2018, kdy raketu Sarmat představoval. Tehdy tvrdil, že tato zbraň učiní obranu NATO zcela zbytečnou.

„Takové testy jsou rutinní. Nepřekvapilo nás to a nepovažujeme to za hrozbu pro Spojené státy nebo naše spojence,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby. Bývalý šéf operací CIA v Rusku Steve Hall dokonce pro CNN řekl, že Putin provádí „jaderné šavlovačky“. Američané navíc disponují zbraněmi velmi podobného arsenálu.

Analytik Lendon na základě výroku expertů došel k závěru, že prezident Putin po ruském vojenském debaklu v Kyjevské oblasti či po potopení křižníku Moskva v Černém moři hledá cokoliv, čím by „nakrmil“ domácí publikum. Podle analytiků test mezikontinentální rakety nemá žádný praktický dopad ani na válku na Ukrajině.

Tagy: