Paroubek: Putin chce ruskojazyčná území Ukrajiny, uvažujme tímto směrem. Zdechovský nesouhlasí

Jiří Paroubek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jiří Paroubek a Tomáš Zdechovský o válce na Ukrajině

Nastal čas na mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, okupanti mají zájem o ruskojazyčné regiony na východě a jihu země, a tak je třeba tímto směrem uvažovat. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD). To ale odmítl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) – Kreml podle něj není na jednání o míru připraven a i přes svá prohlášení chce pokračovat v boji.

„Dosud ani jedna strana válečného konfliktu neměla chuť na diplomatická jednání. Teď si myslím, že ten čas nastává. Pokud agentura Reuters přijde s tím, že podle několika ověřených zdrojů je v Rusku zájem o mírová jednání, tak je to příležitost se té možnosti chytit,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý premiér Jiří Paroubek. Válka prý nemá význam. „Je to jen zabíjení Slovanů mezi Slovany, opravdu špatná věc,“ řekl Paroubek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina má právo útočit kdekoliv na území Ruska, řekl Foltýn. Šedivý zmínil možné cíle

Ukrajinu považuje za čím dál tím slabší. „Není to jen v dodávkách zbraní, ale také o tom, že jí chybí živá síla, tedy vojáci,“ sdělil Paroubek. Dodal, že Rusko není tak silné, aby mohlo porazit celou Ukrajinu, má však zájem o ruskojazyčné regiony na východě a jihu Ukrajiny. „Z řady důvodů by bylo na místě tímto směrem uvažovat,“ konstatoval Paroubek.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ale míní, že Rusko není na jakékoliv diskuse o míru připraveno. „Jednání by přivítalo pouze k tomu, aby zjistilo, jaký je skutečný stav armády a posílilo své pozice. Nemyslím, že by šlo o trvalý a dlouhodobě udržitelný mír,“ uvažoval Zdechovský.

Fakt, nebo chiméry?

Připomněl vyjádření z předchozích let. „Říkalo se, že se spokojí pouze s Krymem. Nebyla to pravda. Pan Paroubek mluví o ruskojazyčných oblastech, Rusko ale několikrát deklarovalo, že chce ovládnout celou Ukrajinu,“ zdůraznil europoslanec. Válka by podle něj neskončila na Ukrajině, i kdyby se dohodl mír. „Rusko je připraveno pokračovat v bojových operacích. Nemyslím jen v živé síle, ale i v kybernetickém prostoru, a to nejen s Ukrajinou, ale i se západními zeměmi,“ sdělil Zdechovský.

S tím ale Paroubek nesouhlasí. „Myslím, že to jsou chiméry. Finance jsou jasně na straně Západu, ekonomický potenciál také. Rusko má všechny suroviny, dostupné potraviny, ropu, zemní plyn i vzácné kovy. Je otázka, jestli lze Rusko porazit. Armádu lze těžko vyřídit. Strašit tím, že půjdou do Pobaltí? Nevím, co by tím získali,“ uvedl Paroubek.

Tagy: