Naděje pro Ukrajinu? USA otevírají zbrojní kolos na výrobu munice, vznikl v rekordním čase

Americká továrna ve Scrantonu, která vyrábí dělostřeleckou munici pro Ukrajinu.

360° (152)

Americký zbrojní kolos se pomalu dostává do chodu, v Texasu se otevírá nová továrna, která bude vyrábět munici pro Ukrajinu. Projekt vznikl na zelené louce za pouhých deset měsíců. Jedná se o první zbrojní závod, který Spojené státy po začátku války na Ukrajině postavily, uvedl list The New York Times.

Západ jen s obtížemi stíhá vyvažovat zbrojní produkci Ruska a jeho spojenců v čele s KLDR. Naděje Ukrajiny teď má zvýšit nová americká továrna, která se otevírá v Texasu. Areál se rozkládá v průmyslové zóně na periferii Dallasu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebude to nic hezkého. Experti pro ukrajinský list popsali, jak by válku změnil Trumpův návrat

Projekt je jasnou reakcí na válku na Ukrajině, protože vyrostl v rekordním čase. Ještě před deseti měsíci byla na místě továrny jen hlína. Jenže miliony z Kongresu společně s firmou General Dynamics, výrobní společností Repkon a tureckými dělníky pomohly továrnu uvést do provozu. Americká CNN uvedla, že stavbu může americká armáda využít k osvojení moderních výrobních procesů.

Většinu práce v závodě obstarají roboti, lidé budou na provoz a výrobu dohlížet. Továrna začne brzy vyrábět dělostřeleckou munici, do plného provozu se ale dostane zřejmě až další rok.

„Když vláda a průmysl spolupracují a Kongres nám dá dostatečnou volnost, můžeme v této zemi opravdu rychle dokázat velké věci,“ komentoval projekt armádní odborník Douglas Bush z Pentagonu.

Cíl je na čísle 100 tisíc

V současnosti vyrábí americké ministerstvo obrany dělostřelecké náboje pro Ukrajinu ve dvou továrnách v Pensylvánii. Jedna se nachází ve Scrantonu, druhá ve městě Wilkes-Barre. Závody vyrobí v součtu 36 000 nábojů za měsíc.

Až bude továrna v Texasu plně v provozu, vyrobí měsíčně 30 tisíc nábojů. Od začátku války už Spojené státy vyrobily pro Ukrajinu více než tři miliony dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů. Informoval o tom list The New York Times.

Přesto zůstává nedostatek střel do houfnic a děl pro Ukrajince největším problémem. Loni Kyjev dokázal pálit až sedm tisíc nábojů za den, v současnosti už musí šetřit a vystřelí asi dva tisíce dělostřeleckých střel za den. Rusko oproti tomu pálí náboje asi pětkrát rychleji.

Agentura Bloomberg v březnu upozornila, že aby byla Ukrajina efektivně schopná nadále vést válku, potřebuje každý měsíc alespoň 200 tisíc dělostřeleckých nábojů. Tedy více než šest tisíc na den.

Cílem Američanů je ještě posunout procesy a každý měsíc vyrobit 100 tisíc nábojů. Této mety chce Pentagon dosáhnout do konce roku 2025.

„Trvalé zvyšování výroby dělostřelecké munice je významné pro dlouhodobé potřeby USA a Ukrajiny,“ řekl Michael Kofman, expert na ruskou armádu a vedoucí pracovník Carnegie Endowment for International Peace.

„Ale i v nejlepším případě bych řekl, že cíle výroby zaměřené na konec roku 2025 přijdou v této válce pozdě a je pravděpodobné, že ruská dělostřelecká výroba bude v té době stále vyšší než v USA a Evropě dohromady,“ uzavřel odborník.

VIDEO: Ruská ofenziva? Kyjev může mít problém, řekl Šedivý a chválil českou muniční iniciativu

Tagy: