Sokolník 15 let nehlásil úhyn zvířat, měl je v lednici. Úplný idiot, reagoval majitel

Živá zvířata byla během pátku chovateli odebírána. Dravci i šelmy zamíří do záchranných stanic.

Pokračování řešení případu týrání zvířat

Policie dál prošetřuje chovnou stanici dravců na Orlickoústecku kvůli možnému týrání zvířat. Během předchozích dvou dnů našla v objektu desítky uhynulých jedinců včetně chráněných druhů. Některá torza byla uskladněna v lednicích, jiná ležela v pytlích venku. Chovatel měl v domě také rysa a servala – podle kriminalistů bez patřičných povolení. Živá zvířata byla v pátek celý den postupně odebírána a převážena do záchranných stanic.

Různí dravci, sovy nebo rys a serval. Všechna zvířata měl chovatel v domě nedaleko Radhoště. Policie tam při kontrole zajistila téměř padesátku mrtvých zvířat, některá z nich v pytlích, jiná v lednicích. Chovatel se proti zásahu ohradil. Prý mu bylo nepříjemné, že policisté byli u něj ozbrojeni samopaly. Ti je měli údajně kvůli případným nebezpečným zvířatům.

„Důvod toho všeho, když to řeknu po pravdě, tak jsem paní doktorky asi naštval tím, že jsem je nepouštěl tam, kam chtěly, a to je začátek. Je tam bordel. Patnáct let jsem žádný úhyn nehlásil, všechno jsem schovával do lednice, třeba k preparaci,“ komentoval chovatel situaci pro štáb CNN Prima NEWS.

Živá zvířata mu byla během pátku několik hodin odebírána. Přijet pro ně musela asi desítka aut. Ochránci zvířat například zajišťovali orly, které měl chovatel běžně venku upoutané na řemínku, ať bylo teplo, nebo zima.

Choval zvířata, na která neměl oprávnění

Impulsem pro kontrolu veterinární správy měl být nedávný útěk servala, o kterém se zmiňovali sousedé. Kočkovitá šelma se našla o několik kilometrů dál. Poté se rozjelo velké vyšetřování. Pracovnice uviděly dům plný výkalů a zvířat včetně chráněných druhů. Ne všechna mají patřit chovateli. Na místo v pátek dorazil údajný majitel, který zvířata pořizoval. Ten chovatele zná dlouhodobě jako sokolníka a v minulosti s ním neměl žádný problém.

„Před zhruba měsícem mě oslovil. Chtěl ode mě koupit další zvířata, tak jsem je nakoupil. Vůbec mě nenapadlo, že nastane takový problém. Je to zkrátka hrozné. Nevěřil bych tomu, že by tohle někdy mohl někdo udělat, že by tohle mohlo prostě nastat. Šílené. Pána bych označil úplným idiotem, nevím, co vám mám na to říct,“ komentoval situaci majitel.

„Choval zvířata, na která neměl oprávnění. Chovaná zvířata byla v naprosto nevyhovujících jak prostorových, tak hygienických podmínkách. Mohu potvrdit, že v domě měl i servala nebo rysa, převážně pak dravce a sovy,“ sdělil ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč. Odebraná zvířata se dostanou do záchranných stanic různě po Česku. Doktoři je musí prohlédnout a vyšetřit. Na policii následně bude, jestli chovatele obviní z týrání zvířat.

Tagy: