Naštvaní zemědělci obsadili s traktory a senem symbol Paříže. Policie zatkla desítky lidí

S traktory a balíky sena v pátek ráno zablokovali nespokojení francouzští zemědělci okolí Vítězného oblouku v centru Paříže. Kvůli blokádě rušného kruhového objezdu, v jehož centru památka stojí, zadržela policie podle médií 66 lidí včetně jednoho z předáků francouzských zemědělských odborů. Ti již několik týdnů stejně jako jejich kolegové v řadě dalších evropských zemích protestují proti levnému zahraničnímu dovozu či zemědělské politice Evropské unie.

„Přišli jsme položit k Vítěznému oblouku věnec, abychom vzdali hold všem zemědělcům, kteří spáchali sebevraždu,“ vysvětloval podle agentury AFP důvod shromáždění několika desítek zemědělců chovatel dobytka z centrální Francie Axel Masson. Dodal, že stát zemědělcům vždy nenaslouchá tak, jak by podle nich měl. Vítězný oblouk slouží k uctívání památky padlých francouzských vojáků.

KOMENTÁŘ: V Bruselu plameny, v Česku fraška. Proč se naši zemědělci nechali lacině rozdělit?

Francouzští zemědělci protestují už několik týdnů proti nízkým výdělkům, silné regulaci a podle nich neférové konkurenci ze zahraničí. Naposledy blokovaly desítky traktorů provoz ve francouzské metropoli před týdnem, kdy zemědělci zpomalovali dopravu na pařížském silničním okruhu. Premiér Gabriel Attal v reakci na demonstrace ohlásil nová opatření; do léta slíbil představit kompletní plán podpory zemědělství.

Zemědělci se později podle francouzských médií vydali z centra Paříže k zámku ve Versailles, kde na jejich ohlášený protest čekali policisté.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Probudili jsme ministra, pochvalují si moravští farmáři. Jednání s vládou ale ztroskotala

Tagy: