KOMENTÁŘ: V Bruselu plameny, v Česku fraška. Proč se naši zemědělci nechali lacině rozdělit?

K zemědělcům protestujícím už dlouho v jiných evropských zemích se v únoru přidali také ti čeští. Zatímco v zahraničí proběhly v některých zemích bitky s policií, blokády bolely, objevily se plameny, hnůj končil na veřejných prostranstvích místo na poli, ukrajinské obilí se sypalo z vagonů, u nás byl klid. Neškodí ale shrnout si, o co šlo a co z toho vyplývá, byť říkat slabý čajíček by byla urážka čaje.

Začněme politickou rovinou. Jak potvrdil aktuální předseda Agrární komory Doležal, čeští zemědělci se shodnou na tom, že se neshodnou: „Když já řeknu, že tenhle nápoj ve skleničce přede mnou je černý, tak druzí řeknou, že je to nejbělejší nápoj, co kdy viděli.“ S těmi, s nimiž se neshodne, se ale prý shodne na tom, že české zemědělství má problémy. Zemědělci protestující ve čtvrtek, dle vlády ti hodní a správní, neboť nikoliv protivládní, chtěli podle Doležala „vznést přímé požadavky vůči EU co se týče dovozu ukrajinské produkce, byrokracie, GreenDealu a dalších“.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

V pondělí demonstrovali ti špatní, podle premiéra Fialy, ministra Výborného i poslance Kučery za TOP 09 prokremelští dezinformátoři. Někteří se zúčastnili i ve čtvrtek, tím se ale nikdo moc neobtěžoval, protože část politiků zase mezi střepy nešťastných vyjádření tancovala, až se vykrůcala, že mysleli organizátory, a to ještě ne všechny.

ČTĚTE TAKÉ: Rozdělení zemědělců nahrává vládě, míní Korecký. Podivil se nad komunistickou rétorikou

Každopádně, ti „špatní“, vedení bývalým poradcem ministra Jurečky z dob Sobotkovy vlády panem Jandejskem, měli požadavky víceméně stejné jako ti čtvrteční. Akorát místo na hraniční přechody a do větších měst po celé republice dorazili do Prahy a osočovali vládu.

Největší prohřešek proti demokracii

Poučení z celé akce je následující. Pokud chce nějaká sociální či profesní skupina něčeho dosáhnout, přičemž právo na demonstraci i stávky zaručují mezinárodní úmluvy závazné a platné i v České republice, musí být jednotná. Je zcela pikantní, když lidé sektoru tvořícího 2 až 3 procenta HDP naší země, se dokáží rozhádat nikoliv jen na dvě skupiny v rámci dvou demonstrací, ale rovnou na tři. Ona totiž v pondělí část traktoristů vedených koordinátorem Malým odjela předčasně. Jedna skupina zemědělců vysvětlovala, že lidé museli ke zvířatům a připomínala, že Malý je členem ODS, druhá tvrdila, že prý byla demonstrace ukradena a všechno je to důkaz „proruskosti“.

Logika sice pláče, ale na špatném hrobě. Největším prohřeškem proti demokracii bylo extempore europoslance Vondry, jenž to z disidenta dotáhnul na mávače dopisy v ruštině, které prý mají dokazovat, že je Jandejsek proruský kolaborant. Byl to pamflet, jehož nepravost hodlá Jandejsek dokázat u soudu a Vondra pobavil, protože byť vystudoval za socíku s povinnou ruštinou i vysokou školu, tvrdil, že neví, co v dopise je, neboť rusky neumí a jeho pravostí si jist není. Vše v přímém přenosu na CNN Prima News v Partii. Nebylo toho však dosti.

Politici se vrhli na hádky o Green Dealu neboli Zeleném údělu. Kdo slyšel anglicismus „grýndýl“ s krásným českým přízvukem, neplakal jen kvůli svým uším. Daná agenda zatím nic moc v zemědělství nezpůsobila, a je hrozbou spíše do budoucna, pokud bude příliš ambiciózní, neboli ignorovat z politických důvodů technologické a ekonomické možnosti, stejně jako podporu obyvatel. Hádky stávající vlády a bývalého kabinetu Andreje Babiše, kdo za Green Deal může, jsou zcela úsměvné. Fakt je, že za Babiše se schválil v rámci celé EU rámec, který se za Fialy konkrétně dotáhnul, přičemž na případných změnách nebo implementaci bude dělat vláda příští. Děje v unii totiž přesahují jedno volební období.

Úřední komise proti byrokracii

Stížnosti na byrokracii byly jedním z nejlepších kousků. Dotace totiž při vyplácení a kontrole vyžadují administrativu. Kdo ji nechce podstoupit, ať je nebere. To samozřejmě neznamená, že se má úřední šiml nechat řehtat a přidávat nadbytečné povinnosti. Pobavil ale ministr zemědělství Výborný, když oznámil, že na jeho ministerstvu je antibyrokratická komise. Dokonce v ní sedí nejen jeho lidi, ale i zástupci všech skupin demonstrujících, včetně té odboráře Dufka (tedy špatných dle vlády). Je fajn vědět, že v Česku máme po vzoru ministra Jima Hackera ze slavného britského sitcomu speciální úřední komisi bádající, jak méně úředničit.

Dalším aspektem jsou levné dovozy ze zahraničí. Maso z Latinské Ameriky – zemí Mercosur – asi české zemědělce moc trápit nemusí, protože si stěžují, že zvířata posílají přes hranice k sousedům, aby se pak bouraná vrátila zpět. Plodiny z Ukrajiny jim vadí, ale to musí za Evropskou komisí a jednotlivými vládami. Ty nedokázaly zajistit splnění původního plánu – ukrajinská produkce měla mířit koridory mimo Evropu. A také měli pré překupníci, kteří přerazili dokumenty původu a komoditu přeprodali například jako obilí polské. V tomto ohledu je logický návrh na případnou převozní kauci – na hranicích EU složit kauci, při opuštění EU ji získat zpět. Neřeší ale překupníky.

Podtrženo, sečteno i spočítáno je. Vládami a Evropskou komisí splaceno však ne. V konečném důsledku by se mohlo zdát, že se nic nestalo. Ale stalo. Blíží se zásadně důležité eurovolby, je tedy čas tlačit na politiky. Jen je více trápí masy zemědělců v Polsku, Francii, jižních státech atd., než nejednotná skupina 30 tisíc podnikatelů (se zaměstnanci 100 tisíc) v ČR. Švejkování zdar. Pokud ministr Výborný z Bruselu něco přiveze, nebude to ústupek jeho zásluhou, ale velkých států v problémech, jako v případě Euro 7.

K TÉMATU: Farmáři nepotřebují levicový diktát z Bruselu, míní Pospíšil

Tagy: