Naštvanost lidí přesáhla kritickou mez. Vláda má před sebou těžký úkol, míní politolog

Protivládním protestům v Praze by se podle politologa Lukáše Valeše měla přikládat větší váha. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS Valeš upozornil, že naštvanost lidí přesáhla kritickou mez. Podle něj to může vést i k tomu, že dojde k přestavbě politického systému a vzniku nových koalic.

„Společnost je krajně nespokojená s neschopností vlády řešit aktuální věci,“ řekl politolog na CNN Prima NEWS a zdůraznil, že vláda dostala špatné hodnocení ještě předtím, než došlo k razantním opatřením, která budou sociálně mnohem víc bolet.

Demonstrace na Václavském náměstí jsou podle něj masové. „Rajchlovi se podruhé podařilo ‚vyprodat‘ Václavák. Je vidět, že naštvanost přesáhla kritickou mez a lidé jsou ochotni častěji zaplňovat ulice,“ prohlásil Valeš. Část veřejnosti se prý domnívá, že i současná opozice je příliš krotká a že je potřeba nových politických stran a lídrů, kteří by se toho chopili s větší razancí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ústup od koalice? Vedení ODS už rozhodlo, strana půjde do eurovoleb sama, říká Balšínek

Vláda má podle něj před sebou těžké úkoly. „Když vidíme ty návrhy ministerstva financí jak pomoci státnímu rozpočtu, tak drtivá většina směřuje ke zhoršení už tak špatné ekonomické situace,“ sdělil Valeš a dodal, že kabinet rezignoval na boj s inflací.

Vznikne nová koalice?

Valeš zároveň podotkl, že se můžeme dočkat i přestavby politického systému. „Hnutí PRO může vzít část voličů ANO a SPD. Velkou část voličů Rajchlova PRO mohou být lidé, kteří k volbám nepřišli, protože pro ně ANO a SPD bylo slabým čajíčkem,“ odhadl politolog.

Podle něj ale existuje i jiný scénář. „Jako je koalice Spolu, mohl by vzniknout subjekt spolupracujících národně orientovaných stran. Bylo by tam hnutí PRO, SPD a pravděpodobně ještě Trikolóra. Mohou spojit své síly a vytvořit něco na způsob koalice Spolu,“ popsal Valeš.

Hnutí PRO (Právo Respekt Odbornost), jehož předsedou je Jindřich Rajchl, uspořádalo demonstraci na Václavském náměstí v polovině března a také 16. dubna. Tisíce účastníků přinesly české vlajky a transparenty s nápisy jako „Pryč z NATO!“, „Ne válce!“ nebo „Prolhaná vláda a média“. Při skandování protestující nejčastěji volali po demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS), kterou Rajchl označil za „sebranku“.

V závěru dubnové demonstrace Rajchl řekl, že protestující si musí vzít zpět Českou republiku. Zároveň uvedl, že jeho poselstvím je láska a pozitivita. „Empatie, solidarita a láska je naše cesta vpřed,“ prohlásil. Na demonstraci dále vystoupil například poslanec SPD Jaroslav Foldyna, který obvinil vládu z likvidace průmyslu a zavádění cenzury. „Je potřeba, aby vláda odešla, než tuto zemi zničí. Jediná cesta, která k tomu legálně vede, jsou předčasné volby, které oni nikdy nedopustí,“ nechal se slyšet Foldyna.

Tagy:
Václavské náměstí ODS SPD koalice ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Lukáš Valeš Jindřich Rajchl vláda Petra Fialy Trikolóra hnutí občanů