Postavte na zahradě podle našeho návodu hotel pro užitečný hmyz

Hmyzí hotel je uměle vytvořená skrýš pro užitečné druhy hmyzu, kterou stavíme na našich zahradách, případně na balkonech nebo terasách. Jedná se zpravidla o budku nebo dřevěný rám různé velikosti, jenž se skládá z několika přihrádek. Do těchto přihrádek jsou umístěny přírodní materiály, které hmyz nejčastěji a nejraději obývá a kde může nejen přebývat, ale také přezimovat a klást vajíčka.

Chcete si pořídit na zahradu, balkon nebo venkovní parapet hmyzí hotel a pozorovat jeho nové nájemníky? Hmyzí domeček poskytne potřebnou skrýš pro brouky, larvy, samotářské včely, ale i motýly. Jeho postavením navíc přispějete k ekologickému návratu ohroženého hmyzu do přírody. Doporučujeme domečky či jinak nazývané hmyzí hotely stavět na slunné místo na jižní straně, které je dostatečně chráněno před větrem i deštěm. Hmyzímu hotelu nesmí chybět střecha, ta totiž neslouží jen k estetickým účelům, ale domeček nám ochrání před plesnivěním a zatékáním vody.

Jako výplň domečku poslouží šiškybambusové tyčinkysláma, stonky rákosu, suchá tráva a jiné přírodniny. Pro včely samotářky připravíme ložničky v podobě provrtaného polínka, kde si tyto pilní tvorečci sami dostaví pohodlné hnízdečko. Hmyzí hotely využívají především včely samotářky, ale dále také nejrůznější opylovači jako motýli nebo pestřenky, jejichž larvy požírají škůdce. Hmyzím hotele ale nepohrdnou ani zlatoočka, slunéčka (berušky) nebo škvoři. Protože hmyzu postupně ubývá přirozené prostředí, kde mohou larvy a dospělí jedinci nerušeně přebývat, je potřeba jejich životní prostředí podpořit. Různé druhy hmyzu jsou totiž pro biodiverzitu okolí zcela zásadní.

Stavba hmyzího hotelu

Co budeme potřebovat:

  • 3 nehoblovaná prkna bez nátěru (použijte jakákoliv stará prkna, která nejsou natřená, protože hmyz potřebuje co nejpřirozenější a nejpřírodnější materiál)
  • 1 širokou desku jako podstavec hotelu
  • desku jako střechu hotelu
  • několik menších kusů, nařezaných z prkna jako přihrádky
  • přírodní materiály na vystlání přihrádek – seno, slámu, větvičky, šišky, kůru, polínko
  • vrtačku, vruty
  • kousek jemného pletiva

Z připravených prken sešroubujeme stěny hotelu tzn., jedno prkno jako zadní stěna a dvě jako stěny postranní. Z dalšího prkna podle vnitřních rozměrů hotelu nařežeme několik dílů, které nám poslouží jako přihrádky.

Nařezané části pak zasuneme do korpusu hotelu a pevně přišroubujeme. Můžeme použít i hřebíky místo vrutů.

Celou stavbičku postavíme na pevný a stabilní podstavec a pevně přišroubujeme nebo přitlučeme k sobě. Je nutné, aby byl spodní díl opravnu pořádný, aby se celý hotel neskácel ve větru. Dále hotel přikryjeme stříškou, aby na naši hmyzí klientelu nepršelo. Postačí nám k tomu kousek desky, můžeme použít i velký odřezek z klády s kůrou nebo půlku polínka. Důležité je, aby střecha byla opět z přírodního materiálu. Přihrádky pak vysteleme „vybavením“ hotelu. Protože chceme do hotelu přilákat různé druhy hmyzu, bude každá z přihrádek obsahovat jiný materiál. Do jedné přihrádky dáme smotek sena, do další slámu, dále jemné březové větvičky, šišky, nařezané kousky bambusu nebo úlomky kůry. Jednu z přihrádek využijeme jako úkryt pro včely samotářky, kterým navrtáme do menšího polínka několik dírek. Včely samy se pak postarají o vhodné rozšíření obývaného prostoru.

Aby se z našeho hotelu nestala také zároveň ptačí jídelna, čelní otevřenou stranu hotelu zakryjeme jemným pletivem, kterým proleze hmyz v pohodě, ale ptačí zobáček už ne. Celý hotel pak umístíme na zahradu na mírně slunné závětrné místo. Může se stát, že první rok nebude hmyz o náš hotel jevit zvláštní zájem, ale pokud vytrváme, jistě se brzy dočkáme prvních spokojených nájemníků.

Tagy: