Testování žáků a střídání po týdnech. Plaga prozradil plán pro návrat dětí do škol

Děti ve školách

Návrat dětí do škol (zdroj: CNN Prima NEWS)

Třídy prvního stupně základních škol by se po návratu do škol měly po týdnu střídat v prezenční a distanční výuce. Počítá s tím plán návratu žáků do lavic, který připravilo ministerstvo školství. Po čtvrtečním jednání s opozičními poslanci Pirátů, hnutí Starostové a nezávislí a koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) to řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Poslanec Petr Gazdík (STAN) po jednání s Plagou nevyloučil podporu prodloužení stavu nouze o 14 dní, vláda ale podle něj musí mimo jiné představit plán návratu do škol. Ministerstvo školství chce podle Plagy v první fázi otevřít mateřské školy pro povinné předškolní vzdělávání dětí, a to ve skupinách po 15 dětech.

Vedle dlouhodobých priorit jako otevření škol pro nejmladší žáky nebo praktické výuky na středních a vysokých školách by podle něj ministerstvo chtělo umožnit třeba i skupinové konzultace. Termín pro návrat musí určit ministerstvo zdravotnictví, dodal.

„Návrat prvních stupňů základních škol je významně epidemiologicky lepší v rotačním schématu týden (doma) a týden (ve škole). To znamená, že to není jen redukce žáků na polovinu, ale významně se redukuje to epidemiologické riziko,“ uvedl ministr školství. „Rotační způsob pro celý první stupeň umožňuje a vytváří prostor nejen pro návrat celého prvního stupně, ale také pro zvýšený návrat praktické výuky ve školách středních,“ pokračoval. Praktická výuka by se podle něj měla obnovit i v závěrečných ročnících vysokých škol.

Od 1. března jsou kvůli zhoršení epidemie covidu otevřené jen školy pro děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. Ostatní žáci a studenti se učí z domova. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že by se do lavic mohli začít vracet zřejmě v druhé polovině dubna.

Návrat 12. dubna

Návrat dětí komentoval v pořadu Nový den také premiér Andrej Babiš (ANO). „Priorita jsou skutečně děti, to musíme vyřešit na prvním místě. Cíl je, aby se první stupeň vrátil škol v pondělí 12. dubna. Já to neslibuji, je to cíl. Očkujeme učitele, už máme 100 tisíc učitelů naočkovaných, rozvezli jsme 6,5 milionu respirátorů do škol. Připravujeme testování, nakoupili jsme 3,6 milionů antigenních samotestů, testují fabriky, samospráva, státní správa, dokupujeme dalších 5 milionů testů, takže návrat do škol je absolutní priorita,“ řekl.

Termín návratu části žáků do škol 12. dubna je i po jednání s Plagou dle koalice Spolu reálný. Schůzka nemění nic na jejím postoji k nouzovému stavu.

Tagy: