Legenda je zpět: Po 25 letech se vrací Nokia 3210. Stále s tlačítky, ale s barevným displejem

Legendární mobilní telefon Nokia 3210, který vzal v roce 1999 svět útokem, se letos vrací. Finská společnost HMD Global u příležitosti 25. výročí představení originálního modelu oznámila návrat ikonického zařízení v modernizované verzi. Ta si má zachovat ducha originálu, avšak zároveň bude obsahovat moderní funkce. A samozřejmě legendárního Hada.

Původní Nokia 3210 patří mezi 10 nejprodávanějších telefonů všech dob. Ve své době zaujala moderním designem s integrovanou anténou a možností měnit barevné kryty, díky nimž si každý uživatel mohl svůj telefon přizpůsobit dle svého vkusu.

ČTĚTE TAKÉ: Apple čelí vlně kritiky za kontroverzní reklamu. Technologický gigant učinil neobvyklý krok

Vzhled nového telefonu má být poctou původnímu designu, avšak přináší řadu vylepšení, díky kterým se neztratí ani v moderním světě. Telefon disponuje nedotykovým barevným displejem o úhlopříčce 2,4 palce s rozlišením 320 x 240 pixelů. Což zní sice z dnešního pohledu směšně, ovšem původní displej byl černobílý, skoro o palec menší a rozlišení činilo 84 x 48 pixelů.

Na zadní straně zařízení se nachází 2Mpx fotoaparát. Fanoušky hudby jistě potěší 3,5mm jack, díky kterému bude možné k telefonu připojit klasická sluchátka. Skladby si pak mohou uživatelé ukládat do úložiště o velikosti 64 nebo 128 MB. Zařízení se bude prodávat ve třech barvách: zlaté, černé a modré. Cenovka bude poměrně zajímavá: konkrétně 80 eur (zhruba 2000 Kč).

O chod zařízení se, jak informuje server GSMArena, postará procesor Unisoc T107, na němž poběží operační systém Nokia Series 30+, v rámci kterého se objeví i předinstalovaná hra Had. Baterie o kapacitě 1450 mAh, která se bude nabíjet pomocí (v Evropské unii povinného) konektoru USB-C, by se pak měla postarat o několikadenní používání bez nutnosti telefon připojit na nabíječku.

Dlouhodobá strategie

Oživení ikonického modelu Nokia 3210 zapadá do dlouhodobé strategie finské společnosti, která se snaží využít rostoucího zájmu o klasické „hloupé“ telefony, informuje technologický server Gizchina.com. Cílovou skupinou nejsou jen starší uživatelé, pro které přechod na pokročilejší a na používání složitější chytré telefony může být náročný, ale také stále početnější skupina lidí, kteří se snaží uniknout před neustálými tlaky a stimuly digitálního prostředí. V rámci této strategie vydala společnost již v roce 2017 aktualizovanou verzi dalšího ikonického mobilu – Nokia 3310.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tvorba deepfake videa zabere pár minut, varovala expertka. Jak pomůže AI v odhalování UFO?

Tagy: