Neberte vážně spekulace veřejnosti, vyzval Fiala. Kdy představí řešení drahých energií?

Český premiér Petr Fiala

Co na to premiér (1)

Návrhy řešení energetické krize objevující se ve veřejném prostoru berte s rezervou, konkrétní návrh přineseme. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) to slíbil v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Premiér také uvedl, že se připravuje národní řešení, které jeho vláda přinese v příštím týdnu.

Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že některé návrhy nemůže komentovat, protože by mohly ovlivnit ceny na trhu. „Jeden představitel opozice vykřikoval: ‚Kupte plyn.‘ My ho koupili včas a za přijatelnou cenu. Ale kdybych dopředu řekl, že Česká republika chce koupit plyn, bude jeho cena jinde,“ řekl předseda vlády.

Vyzval také veřejnost, aby nebrala vážně spekulace a některé návrhy ve veřejném prostoru. „V tuto chvíli říkám, že žádná čísla nemohu sdělovat. Příští týden představím konkrétní řešení,“ řekl dále předseda vlády.

Poté přiblížil, jak by národní řešení mohlo vypadat. Podle něj bude spočívat v tom, že domácnosti budou mít garantovanou určitou cenu energií. „Současně zajistíme, aby instituce měly dostatek energie za přijatelné ceny. A současně to musí obsahovat pomoc podnikatelům. Nebudu to ale konkrétně komentovat, ani ty různé varianty,“ dodal Fiala.

Záznam pořadu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: